Under perioden 10-28 oktober är jag på en kunskapsresa med Forskning och Framsteg i Bhutan, Tibet och Nepal. Det kommer att vara svårt med kommunikationerna under denna tid, men skicka e-post, så svarar jag så snart jag har möjlighet.
Bhutan är ett av världens mest stängda och därmed minst besökta länder. Bhutan är sedan 1907 ett buddhistiskt kungadöme, som 2008 blev en av världens yngsta demokratier. Då steg kungen åt sidan och landets första folkvalda regering tog över. Landet ligger inklämt mellan Kina och Indien och är ett av Sydasiens minsta länder, beläget i den östra delen av Himalaya. Vi kommer att besöka platser som sällan eller aldrig ser utländska besökare.
De geografiska förutsättningarna omöjliggör snabba transporter och snitthastigheten ligger mellan 30-35 km/h. Här finns endast en flygplats och i princip bara två asfalterade vägar, men det mycket intressanta och nydanande begreppet Bruttonationallycka i stället för Bruttonationalprodukt (BNP). Något jag för övrigt föreläser om i höst igen, vid CEMUS på Uppsala Universitet. Begreppet bruttonationallycka skapades av Bhutans dåvarande kung Jigme Singye Wangchuck 1972. Det är ett buddhistiskt mått på välfärd, som fokuserar på livskvalitet istället för materiella tillgångar.
Huvudstaden i Bhutan heter Thimpu och omges av snöklädda toppar runt omkring. Staden har vuxit snabbt men har fortfarande färre än 100.000 invånare.
I Bhutan kommer vi att besöka flera dzongs. Ett dzong är en kombination av administration och kloster. De största byggdes som fort då hotet från Bhutans grannar var som störst.
Via Katmandu i Nepal går resan sedan vidare till Tibet. I Nepal har jag ju varit förut, när jag städade på Mount Everest och har jag tur, kanske jag får möjlighet att träffa några av nepaleserna jag lärde känna då.
Tibet, med huvudstaden Lhasa, är formellt sett en autonom del av Kina och har ca 3 miljoner invånare. Tibets religiösa och politiska överhuvud kallas Dalai Lama. Tibetanerna har svarat på alla försök att göra dem mindre religiösa med det enda de kan svara med – att bli mer religiösa. Den nuvarande Dalai Lama leder en tibetansk exilregering från norra Indien och erhöll Nobels Fredspris 1989.