Margareta Ivarsson

Bagan i Burma får Angkor Wat i Kambodja att blekna

Fredagen den 20 december 2013

Wow, vilket ställe! Bagan, huvudstaden i kungadömet med samma namn, även kallat Pagan, grundades år 849 men det var inte förrän 1044 som dess gyllene era inleddes. Under en period av 250 år reste en lång rad av härskare en enorm mängd religiösa monument för att glorifiera sig själva, sin regim och för att få god karma till nästa liv.

Mer än 4000 tempel, kloster och förgyllda stupor höjde sig över Bagans dammiga slätter. Det mest otroliga av allt är att mer än 2000 av dem fortfarande finns kvar! Alla vanliga hus och palats har däremot försvunnit, eftersom de var byggda av bambu och trä.

Hade det inte varit för den omfattande jordbävningen i området 1975 (som mätte 6,5 på Richterskalan), då det nästan stängda Burma vände sig mot omvärlden och Unesco för att få hjälp med att finansiera återuppbyggnaden av ett antal av dem, hade kanske inte så många känt till platsen idag.

Men fortfarande är Bagan okänt jämfört med andra stora underverk från medeltida Asien, som Angkor Wat och Taj Mahal. Och jag måste själv erkänna att jag inte hade en aning om dess storhet innan jag kom hit.

Interiörbild från Bagan, Burma

Hade vi européer känt till Bagan tidigare, hade det helt säkert funnits med på världens-underverk-listan!

Området sträcker sig över en yta av 50 kvadratkilometer och legenden säger att det var fyra vita elefanter som fick avgöra områdets storlek och geografiska placering. Detta gjordes genom att elefanterna utgick från det kungliga palatset i Bagan och där de lade sig ner på knä, skulle de geografiska hörnen i området vara. Vita elefanter är heliga i Burma.

Storhetstiden varade tills Kublai Khan red in i staden med sina trupper 1287 och detta sammanföll med regionens övergång från hinduism och mahayanabuddhism till theravadabuddhism. Man ser därför en blandning av olika stilar, både vad gäller arkitektur och skulptur i Bagan. Helt klart är att det ansågs meriterande för en människa inför hennes nästa liv, att finansiera och bygga tempel och stupor, precis som det fortfarande anses i Burma även idag.

Det var och är därför inte bara de mäktiga som finansierar byggnationer av detta slag. När Bagan byggdes, donerades t ex tegelstenar från privatpersoner och byar, ibland med inskriptioner. När byggnaderna var färdiga dekorerades de invändigt med muralmålningar på insidan, ofta i form av berättelser från buddhas liv.

Militären som lett Myanmar fram till 2010 har definitivt inte varit överens med Unesco om hur detta magnifika världsarv ska skötas. Och kära nån vilka klumpiga ingrepp de gjort i både byggnader och landskapsbild. Bagan finns därför, otroligt nog, inte med på Unescos världsarvslista. Detta trots att lämningarna är mer välbevarade än Angkor Wat och trots att de flesta dessutom är minst 100 år äldre.

En annan orsak är säkert att mer än 6000 invånare i Old Bagan, det muromgärdade området vid den mäktiga floden Irrawaddy som utgjorde centrum i det medeltida Bagan och som fortfarande har de flesta antika lämningarna, tvångsförflyttades 1990.

En stupa i Bagan, Burma

Deras nya hem blev ”New Bagan”, dvs. ett torrt slättmarksområde 1,5 mil därifrån där de tvingades bygga upp en helt ny by.

Anledningen var att militären bestämt att de inte längre fick bo ovanpå de antika ruinerna. Palatset skulle grävas fram. Man har påbörjat utgrävningsarbetet men säger sig inte ha pengar att fortsätta, så arbetet står still.

Bagan är en otrolig kulturskatt för hela mänskligheten. Jag hoppas verkligen att ledningen i Burma kommer överens med Unesco snart, så området bevaras för efterkommande generationer på det sätt det förtjänar.

Veta mer?

Burma – de tusen pagodernas land i snabb förändring

Fler bilder från Burma i mitt fotoalbum

Margareta Ivarsson

20 december 2013

Jag sparar inga kakor

Denna webbplats använder endast funktionella cookies för att visa sidan på bästa sätt för användarna. Ingen statistik samlas in, varken för analys eller i marknadsföringssyfte. Webbplatsens host är Sajtbolaget