Margareta Ivarsson

Bli inte lurad inför valet 2018

Juli 2018

Låt dig inte luras. Hugg inte på digitala lockbeten. Sprid dem inte vidare. Jag vill inte se fler vända-kappan-efter-opinionsvinden-politiker som bryr sig mer om likes på sociala medier än sitt viktiga samhällsuppdrag. Jag vill inte se fler skattefinansierade nyhetsprogram som citerar Donald Trumps twitterkonto, som om inläggen skulle vara en nyhet. Spela inte mörka krafter i händerna

För ett par år sedan skulle jag låna en e-bok på bibliotek. Då upptäckte jag till min stora förfäran att svenska bibliotek, finansierade av oss skattebetalare, är helt i händerna på två av världens mest allomfattande företag: Google och Apple.

Jag tänkte läsa e-boken på min Android och fick veta att för att göra det, behövde jag både ladda ner en app och registrera ett kreditkort hos Google.

När jag upprört kontaktade biblioteket och allvarligt ifrågasatte det, fick jag följande svar

Att Google sätter reglerna för hur appar ska laddas ned till din Android är inget som biblioteken kan bestämma över.

Saken utagerad. Ingen annan än jag verkade bry mig.

 Margareta Ivarsson på bibliotek

 

Margareta Ivarsson på bibliotek.
Foto: Pernilla Dahnberg

Svenska bibliotek i händerna på Google och Apple

Jag kunde bara inte fatta hur svenska bibliotek kan avsäga sig ansvaret för något så viktigt som demokrati, bildning och integritet till Google och Apple? Detta borde onekligen föranleda eftertanke i hela biblioteksvärlden. Det måste finnas andra sätt att lösa e-boklånen på. Det är ju egentligen en ganska enkel sak att programmera. Det här kändes verkligen fel, oavsett vilken hatt jag provade; låntagarens, författarens eller skattebetalarens.

Men, som sagt, ingen annan än jag verkade upprörd över detta. Allra minst de biblioteksanställda i min kommun. Chefen fick mejl av mig och svarade inte ens. Jag släppte det och tänkte att det är väl jag som inte fattar. Jag som har fel. Jag som inte tänker som alla andra. Jag som är mindre vetande.

Det hände att jag fick någon liten flashback och tänkte på saken igen. Jag hoppades att bibliotekschefen skulle ta upp frågan till diskussion via sina kanaler i kommunen, genom Sveriges Kommuner och Landsting, (intresseorganisationen för alla kommuner, landsting och regioner) eller vid sina bibliotekschefsträffar på regional och nationell nivå.

Men händelsen försvann bort ur minnet och livet gick vidare. Tills kombinationen av följande händelser fick mig att leta upp mitt biblioteksmejl igen.

  • Brexit – Folkomröstningen om Storbritanniens medlemskap i EU där de som var för utträde, förhållandevis otippat, vann 2016.
  • Den brittiska kommunikationsbyrån Cambridge Analytica samlade in personuppgifter från 87 miljoner Facebook-konton, varav 55 337 svenska och sålde analyser av materialet till Donald Trumps valkampanjstab
  • Donald Trump valdes, förhållandevis otippat, till USA:s president och tillträdde 2017.
  • ”Fake news” blev årets engelska ord och fejkade nyheter dvs. osanningar som sprids som sanningar i medierna, blev ett av de svenska nyorden 2017
Björnkonflikt

 

Konflikter gör sig bra i sociala medier
  • Journalistikens alltmer uppenbara oförmåga att handskas med långsamma förlopp, särskilt positiva. Hela medielogiken går ut på att hitta konflikten i en snabbt uppflammande fråga, helst mellan namngivna personer som kan återges på bild. Detta lyckas Donald Trump utmärkt med. Kolla hur ofta svensk public service-tv citerar hans twitterkonto, samtidigt som de visar en bild av honom i rutan! Men precis som med e-bokslånen, verkar ingen bry sig…
  • Samhällsdebatten har blivit mer polariserad, särskilt i frågor om integration och migration.
  • Nättroll tar över diskussionsforum på nätet. Nättroll är människor som skriver med syftet att provocera fram känslomässiga svar och hatiska utbrott genom att publicera kontroversiella uttalanden som inbjuder till att ge igen på samma sätt.
  • Ökande kommunikation med katastroffokus dvs. upprepade larmrapporter av olika slag som publiceras av politiker och andra, vilka använder sociala medier som sin politiska plattform.
  • Botar, exempelvis ryskproducerade twitter-botar. De är datorprogram som programmerats för att automatiskt genomföra enkla uppdrag enligt ett givet mönster eller reagera på förändringar i sin omgivning, t ex skriva en viss text hundratals gånger snabbare än vad en människa kan.
  • Den svenske fotbollsspelaren Jimmy Durmaz fick efter en förlustmatch i årets fotbolls-VM motta hot och rasistiska kommentarer på sociala medier. Detta ledde till en mängd mot-kommentarer av typen Fuck rasism. Antirasister delade i ilska inläggen vidare så de fick ännu större genomslag. Även högt uppsatta svenska politiker delade inlägg i denna känslostorm. Händelsen blev en världsnyhet.
  • Forskningen om beslutsblindhet, där man i experiment visar hur lätt det är att manipulera vad vi tror att vi tycker.
  • Beslutsblindhet kan drabba mängder av beteenden som är viktiga till vardags, såsom åsikter i politiska sakfrågor.
Beslutsblindhet

 

Beslutsblindhet kan drabba oss alla.
  • TV4 hade en sk nyhetspanel – läs folk som bara vill synas i TV för att reta upp alla andra – och lyckades utmärkt med just detta en morgon i juli , då jag själv blev irriterad över rena idiotiska uttalanden som att ”Jag köper alltid utländskt kött om jag kan bara för att jag retar mig på det här köp svenskt kött. Dom dör väl inte av antibiotikaresistens i resten av världen”. Jo, det är just det som händer: 25 000 dödsfall inom EU varje år beror på antibiotikaresistens och de sk journalisterna som ska styra upp panelen har noll kunskap och noll intresse av att säga emot. Allvarliga felaktigheter får stå oemotsagda på bästa semestersändningstid i TV.
  • Jag har under en vecka fått minst 10 facebook-vänförfrågningar från amerikanska militärer och andra fejkkonton, skapade för två dagar sedan. Typ.
  • Digital detox: flera framstående medarbetare från Facebook och Google, bl a han som skapade Facebooks like-knapp har hoppat av sina jobb, satt sina barn och sina familjer på digital detox dvs. avhåller dem från smartphones och sociala medier och har därefter inskränkt den tid som de tillåts använda den och har själva gått över till ”andra sidan” dvs. organisationer som anser att samhället kidnappats av teknologin och de sociala medierna:

What began as a race to monetize our attention is now eroding the pillars of our society: mental health, democracy, social relationships, and our children.

Valkampanjande via sociala medier

I Sverige fick Obama beröm när hans stab gjorde det.Många hatar Trumps och Brexitkampanjens staber när de gjorde samma sak: valkampanjade via sociala medier.

Vi kommer att få se mycket av detta inför det svenska valet i höst.

Sociala medier

Men låt dig inte luras av uppmärksamhetsekonomins logik. Håll dig lugn, stanna upp, tänk långsamt – snabba tankar är känslomässiga, inte logiska – och fråga dig själv: vad vill avsändaren av detta budskap att jag ska göra nu? Skriva ett snabbt och ilsket inlägg som svar? Om du ens funderar på det: låt bli! Det är med största sannolikhet någon som vill provocera dig till att göra just det. Det har aldrig varit så viktigt att vara känslomässigt medveten som idag.

Några få snedseglare här i samhället vill härska genom att söndra. Ge dom inte någon uppmärksamhet. Gör inte som så många gjorde under Jimmy Durmaz-kampanjen. Låt det vara. Ge inte de onda krafterna mer luft. Var inte med och skapa större polarisering i det offentliga samtalet, där man nästan får känslan av att det pågår ett krig i Sverige. Krig mellan de som hävdar att Sverige är i kaos, utanför all kontroll, att allt går utför (dvs. Trumps retorik) och de som ännu inte fattat att så är fallet.

De sistnämnda har nämligen rätt: vi har det, jämförelsevis, väldigt bra i Sverige. Allt fungerar bra, vi har en låg arbetslöshet, god välfärd, etc. etc. Tro inte på någon som försöker få dig att bli upprörd över något annat. Det är de mörka krafterna.

Tänk på vad du tänker, människa!

Självklart vet jag att det finns människor som har det svårt och råkar illa ut även i Sverige.

Fokusera inte på det, om du inte har någon i din närhet, som du vill hjälpa genom att engagera dig i just den personens sak.

Hjärnforskningen visar nämligen att vi i princip blir vad vi tänker och det vi tänker på blir det viktigaste i världen för oss. Just då.

Brit Stakston, mediestrateg, lyfter fram ett viktigt citat: Steve Bannon f d rådgivare till USAs nuvarande president uttrycker det kusligt precist:

Think

 

Tänk, människa!

“The longer the Democrats talk about identity politics, I got ’em. I want them to talk about racism every day. If the left is focused on race and identity, and we go with economic nationalism, we can crush the Democrats.”

Ramla inte ned i motsvarande mörka krafters fälla inför valet i Sverige i höst. Det var just Bannon som var vice vd för Cambridge Analytica och som hade som affärsidé att förändra publikens beteende genom att kombinera datainhämtning och beteendevetenskap: ”Vi hittar dina väljare och sätter dem i rörelse” var slagordet på företagets webbplats. Samma Cambridge Analytica som sålde analyser av 87 miljoner Facebook-konton till Donald Trumps valkampanjstab innan Bannon själv blev chef för Donald Trumps presidentvalskampanj och presidentens chefsstrateg.

Ser du mönstret?

Om du händelsevis inte sett mönstret innan, kanske det börjar bli lite tydligare nu: polariseringen ökar och den styrs mycket medvetet av människor som vet hur man ska spela på vårt ökande beroende av sociala medier och på uppmärksamhetssamhällets och uppmärksamhetsekonomins strängar. Det är två grupper på varsin sida om ett uppdiktat ”slagfält”: genom att välja sida och identitet, skapas ett känslomässigt engagemang, man uppmärksammas och får likes i sociala medier, vilket är starkt beroendeframkallande. Det leder även till splittrad uppmärksamhet, varigenom vår förmåga att fokusera, minnas och kritiskt granska fakta allvarligt försämras.

Vad jag önskar av medier och politiker inför valet

Låt inte dessa mörka digitala krafter, som arbetar hårt via sociala medier, förstöra demokratin och det svenska valet 2018.  Uppmärksamhetsekonomin i sig själv gynnar ”politiker” som Donald Trump. Han är skicklig på att skaffa sig och hålla kvar uppmärksamheten hos både väljare och kritiker, genom att utnyttja och skapa skandaler och känsloutbrott. Ge inte sådana typer någon uppmärksamhet.

Sluta följa och dela deras provokativa twitterkonton.Bara för att något är populärt eller har många följare behöver det inte vara bra. Låt dig inte styras av grupptrycket.

Alla kan skriva ett inlägg på twitter för att provocera. Det är enkelt.

Desto färre kan analysera det som sker i samhället och skapa sig en egen uppfattning. Men det sistnämnda förväntar jag mig faktiskt, särskilt av medier och politiker inför valet.

Jag vill inte se fler partiledare som faller djupt i känslobrunnen och slutar tänka.

Jag vill inte se fler politiker och partiledare som hamnar i reflexmässigt vi-och-dom-tänkande.

Applåder

 

Du måste inte hålla med
när någon annan applåderar.

Jag vill inte se fler vända-kappan-efter-opinionsvinden-politiker, som bryr sig mer om likes på sociala medier och egen maktställning än det makalöst viktigt samhällsuppdrag de har. Jag vill kunna lita på den politiker som får mitt förtroende.

Kommunikation och dialog – inte debatt

Framförallt förväntar jag mig att det förs en saklig KOMMUNIKATION genom DIALOG. Inte DEBATT. Kommunikation betyder göra gemensam och debatt betyder slå isär. De som väljs att leda Sverige vid höstens val, måste kunna kommunicera och göra breda, blocköverskridande, långsiktiga överenskommelser, eftersom de frågor som står på dagordningen kräver det. Det finns mycket forskning som visar att den som är öppen för olika argument fattar bättre beslut.

Forskningen om beslutsblindhet visar också att människor även i en polariserad debatt faktiskt har kvar en förmåga att ta in perspektiv som gör det möjligt att mötas halvvägs. Jag skulle verkligen uppskatta om våra politiker kunde använda sig av den möjligheten mer. Låta bli att framställa alternativa lösningar och inriktningar som farliga. Låta bli att skuldbelägga de politiska motståndarna. Dra konstruktiva lärdomar istället.

Jag skulle faktiskt önska en samlingsregering efter valet. En sådan bildas av representanter för alla eller de flesta av de politiska partierna i riksdagen. Klimatförändringarna är en fråga som kräver det, EU:s oförmåga att samarbeta kring flyktingfrågan en annan. Här måste det till långsiktigt hållbara överenskommelser, både nationellt och internationellt.

Hela det ekonomiska systemet håller på att sättas ur spel av den sk uppmärksamhetsekonomin. Vi vet nu – genom det nya forskningsfältet neuroekonomi – att det ekonomiska antagandet som hela det marknadsekonomiska systemet bygger på, nämligen att människor beter sig logiskt när det gäller ekonomi – är fullständigt felaktigt. De teoretiska ekonomiska modellerna stämmer inte med verkligheten.

Då krävs ett nytt ekonomiskt system. Det kan inte ett svenskt parti, ens stärkt av ett höger/vänsterblocksamarbete reda ut.

Det handlar inte om vilket parti som ska backas upp av vilket.

Det handlar om samarbete på bred front. Det innebär att samarbeta även med Sverigedemokraterna.

Snälla politiker: lär er först se vilka frågor ni är överens om – och samarbeta kring dem. Det är faktiskt enkelt. Därefter kommer det svåra: DIALOG och KOMPROMISS kring resten.

Samarbete krävs efter valet

 

Samarbete krävs efter valet

Snälla politiker, kalla inte varandra för idioter

Kalla inte varandra idioter, bara för att ni inte håller med varandra i vissa frågor. Lämna inte rummet när någon ni inte håller med i en viss sakfråga kommer in. Det är faktiskt sandlådenivå. Vi väljare är inte dumma i huvudet. Vi fattar mer än ni tror. Försök istället förstå varför meningsmotståndaren tänker annorlunda. Ni kanske till och med lär er något på kuppen.

Snälla journalister, sluta citera Trumps twitterkonto

Och snälla mediehus, redaktörer och journalister: sluta anamma uppmärksamhetsekonomins logik från sociala medier med kaos- och krisjournalistik. Jag förväntar mig faktiskt att ni står för saklighet och opartiskhet. Det ni publicerar ska vara sant och relevant. Kolla upp fakta! Hur många kommentarer är hatiska? Fem? Skriv då inte hatstorm, folkstorm eller andra överdrivna kommentarer, om resten av inläggen kommer från automatiserade fejkkonton och twitter-botar. Gör ert jobb och undersök fakta.

Och sluta för sjutton att citera Donald Trumps twitterkonto i skattefinansierade nyhets-program, som om inläggen skulle vara en nyhet.Jag är ledsen att behöva säga det, men ni är manipulerade.

Ni är inte trovärdiga. Hugg inte på lockbeten. Sprid dem inte vidare. Spela inte mörka krafter i händerna.

Stanna upp och fråga er: vem har skrivit, i vilket syfte, kommer det från automatiserade fejkkonton? Ställ kritiska frågor och ifrågasätt känslomässiga lockbeten även i form av korta filmer och snabba klipp på Instagram.

Och sluta att planera ert innehåll 2 minuter innan publicering. TÄNK, planera, organisera, var pålästa. Fort blir ofta fel.

Vet inte

 

Håll käft om ni inte vet, SVT!

Snälla SVT – håll käften om ni inte vet

SVT skriver på sin webbplats: ”vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet.” Jag skulle vilja ge er ett annat råd: håll käften, när ni inte vet. Inget nyhetsläge är så ”akut” att vi andra dör om ni inte gissar. Hjälp oss istället att tänka långsamma tankar. SLUTA SPEKULERA! Tack.

Vi är alla människor. Vi bor i landet Sverige. På samma jord. Ställ inte till det för våra barn och barnbarn. Underminera inte demokratin. Låt dig inte luras!

Det förväntar jag mig inför valet 2018.

Margareta Ivarsson

18 juli 2018

Veta mer?

Välkommen till upplevelsesamhället artikel av Margareta Ivarsson

Våra tankar behöver farthinder och reflektionstid, artikel av Margareta Ivarsson

Internetstiftelsen Sverige

Psykologiskt trick gör ditt ja till ett nej av Per Snaprud. Forskning och Framsteg 2018-06-18

Our minds can be hijacked: the tech insiders who fear a smartphone dystopia, The Guardian 2017-10-06

Jag levde en månad utan smartphone – och blev rädd SvD 2018-07-15

Brit Stakston, Blankspot.se

Center for Humane Technology

TV 4 Nyhetspanelen 13 juli 2018.

Antibiotikaresistens – vår tids största hot? Forskning.se Publicerad 14 november 2016

55 000 svenska Facebookanvändare kan ha hamnat hos Cambridge Analytica, svt.se 2018-04-05

Detta har hänt: Facebook och Cambridge Analytica, svt.se 2018-04-20

Fler artiklar av Margareta Ivarsson

Margareta Ivarsson

2018-07-17

Jag sparar inga kakor

Denna webbplats använder endast funktionella cookies för att visa sidan på bästa sätt för användarna. Ingen statistik samlas in, varken för analys eller i marknadsföringssyfte. Webbplatsens host är Sajtbolaget