Burma-de tusen pagodernas land i snabb förändring
23 januari 2014
Burma eller Myanmar, som numera är landets officiella namn, har en dramatisk historia, enorma rikedomar och en demokratisk förkämpe och fredspristagare lika älskad som nyligen bortgångne Nelson Mandela. Men för oss i västvärlden är landet inte särskilt känt, på grund av att en mycket repressiv militärmakt härskat i mer än 50 år och Burma därför varit nästan lika avskärmat från omvärlden som Nordkorea. I princip hela västvärlden har bojkottat landet, men nu blåser förändringens vindar allt starkare.
Nya guideböcker om Burma är redan föråldrade
Om du så har köpt de allra nyaste guideböckerna om Burma (jag fortsätter skriva Burma istället för Myanmar, då jag tror att fler svenskar lättare vet vad jag menar), kommer du märka att de inte stämmer. Så snabbt går utvecklingen nu. Jag läser till exempel att ”lite har ändrats i landets största stad Rangoon (Yangon) sedan kolonialtiden”. Glöm det!
-Nej, man blir som turist inte tillfrågad om att växla pengar svart hela tiden.
-Jo, det finns visst bankomater.
-Nej, kredikort är inte helt värdelösa att ta med sig.
-Nej, växlingskursen på officiella växlingsställen är inte skräm-mande dålig.
-Nej, trafiken i de stora städerna är inte landsortslugn, obetydlig och består inte huvudsakligen av oxkärror. Under en tvåårsperiod har det tillkommit hundratusentals nya bilar i landet, de flesta i Rangoon. Men ja, tvåhjuliga motorfordon som mopeder och scooters är faktiskt förbjudna i samma stad av trafiksäkerhetsskäl.
-Nej, alla bilar är inte högerstyrda – och därmed livsfarliga då det är högertrafik – gamla skrothögar som man måste vara uppfinnarjocke för att laga utan tillgång på reservdelar. Trafiken är tät och består till stor del av nya bilar, även om de stora bussarna absolut sett bättre dagar.
-Nej, man är inte avstängd från omvärlden och hänvisad till svårfunna internetcafeer. Alla större hotell har gratis wifi, men det är sant att roaming inte funkar, så du kan inte ringa hem med ditt vanliga simkort i mobilen.
-Nej, det är inte sant att ett simkort kostar 1000 $. De gjorde det förut men nu kostar det bara runt hundralappen.
-Nej, alla är inte livrädda för att tala om fredspristagaren till Alfred Nobels minne; Aung San Suu Kyi, som de själva vördnadsfullt kallar The Lady.
Jag träffade flera personer som tog initiativ till samtal om henne och jag åt på restauranger som helt öppet hade hennes bild på väggen.
Själv hade jag, baserat på min egen informationsinsamling och erfarenheter från resor i andra repressivt styrda områden, förväntat mig ett helt annat läge och en helt annan känsloupplevelse av Burma. Men oj, vad positivt överraskad jag blev! Inget immigrations-, viserings- och annat inrese-tjafs och ingen konfiskering av böcker som i till exempel Tibet.
Människorna jag mötte var otroligt vänliga, inledde konversationer på knagglig engelska, log med hela ansiktet om man log mot dem, var otroligt hjälpsamma och många ungdomar vi mötte halade snabbt och vant fram sina mobiler som de använder jämt och ville bli fotograferade tillsammans med oss, eller ville hälsa genom att ta i hand. Nej, inte ens twitter och facebook är nerstängda som i Kina, utan nu har jag även burmesiska facebookvänner!
Burmeser burmaner och etniska minoriteter
Samtidigt står det på stora skyltar: ”Warmly welcome and take care of tourists”. Är då all värme vi kände från invånarna spelad, på uppdrag av militärmakten? Nej, så upplevde jag det verkligen inte. Men man måste komma ihåg att det fortfarande sker mycket hemskheter bakom den trevliga ytan i Burma. Exempel på det är alla konflikter militärmakten har med olika etniska minoriteter i landet. Bland dessa märks de muslimska rohingyas i västra Burma, som inte ens erkänns burmesiskt medborgarskap trots att de bott i landet i generationer och som utsatts för stora övergrepp även på senare tid.
Andra konfliktområden är bergstrakterna i norra och östra Burma, som bland annat bebos av de etniska minoriteterna karen, kachin, chin och shan. De har inte erkänt sig som en del av Burma och har i praktiken aldrig varit det heller. Militärjuntan har hela tiden försökt ”burmanisera”de etniska minoriteterna. Burmanerna är nämligen majoritetsgruppen i Burma. Burmeser är beteckningen på alla invånare i landet.
Burmanerna är hängivna buddhister, men i landet bor även kristna, muslimer, hinduer med flera och så är animismen och vidskepligheten utbredd och skapar ett alldeles eget trossystem i Burma, parallellt med alla de andra.
Man kan nämligen utan problem vara hängiven buddhist och samtidigt tillbe påhittade andeväsen, (nats) som beskrivs ingående i olika legender och ofta är en spirituell variant av en människa som dött en våldsam död. Och detta samtidigt som hus-astrologen har en märkligt stor påverkan på enskilda människors beslut. Inte minst militärernas.
Till och med buddhismen används som vapen i konflikterna. Munkarna demonstrerar nästan militant för demokrati, samtidigt som det finns stora misstankar om att ”buddhistmunkar” (personer klädda som munkar) nyligen anlitats av militären för att göra angrepp på etniska minoriteter från andra religioner. Mycket komplicerat alltså i Burma som är multietniskt, multireligiöst och flerspråkigt.
Beteckningen ”de tusen pagodernas land” är en stor underdrift
This is Burma, and it will be quite unlike any other land you know about. Så skrev nobelpristagaren Rudyard Kipling för sådär 115 år sedan och det är fortfarande sant!
Redan inflygningen till Rangoon från Bangkok var fantastisk. Uppe i nordöstra hörnet av Andamansjön finns ett delta-landskap i olika nyanser av brunt. Allt vatten var brunt. Förutom vissa svarta områden som såg ut som stora fingeravtryck. När det väl var land och inte bara slam, såg man prydliga kvadrater och rektanglar i ljusare nyanser av brunt, brungrönt och grönt. Vissa områden var oregelbundna och mörkare gröna. Det var träd och buskage.
Mitt i ett par sådana områden stack det ut några spetsiga, skinande trekantiga saker. Såg det ut som. Det tog ett tag innan jag fattade att det var pagoder mitt i risodlingarna. Burma kallas inte för inte ”de tusen pagodernas land”. Men inte heller det är sant, eftersom det är en stor underdrift. Det borde snarare heta de hundratusen- eller de miljoner pagodernas land!
Shwedagonpagoden
En pagod kallas även stupa och den mest kända av dem alla är Shwedagonpagoden i Rangoon. Den enorma gyllene stupan, omringad av mängder med mindre ”tempel” på många hektar mark är det heligaste av det heliga för en burmesisk buddhist. Det är också en stark symbol för nationell identitet och en demonstrationsplats för demokratirörelsen.
Själva stupan är klädd med 48 ton guld, har ett paraply på toppen dekorerat med 1485 guld- och silverklockor, har 5448 diamanter och 2317 rubiner, safirer och andra ädelstenar och högst upp på själva toppen sitter en diamant på 76 karat!
Kvällssolen har en magisk inverkan på pagoden och dess sidotempel. Att pagoden gör sig bra på foton, har de styrande fattat.
Det står skyltar överallt på de mest fotogeniska ställena att ett telekomföretag som heter Redlink erbjuder gratis trådlös internetuppkoppling. Tala om att många använde sig av det. Så även jag och jag skickade förstås iväg nytagna foton:-) Vilken otrolig marknadsföring det blir över världen, på gott och ont.
Det är en konstant aktivitet runt stupan. Folk önskar sig lycka, hälsa och välgång knäliggande framför buddhor vid pagodens sidotempel, tvättar buddhastatyer av marmor med vatten eller snarare häller vatten över dem som en reningsrit, hänger offerblommor i form av girlanger, tänder oljelampor, mediterar, bara sitter stilla och betraktar alla andra, jagar rätt på barn som smitit, byter blöjor på barn framför buddhastatyer, fotograferar hela tjocka släkten, städar, skickar sms, munkar i mörkröda dräkter pratar ivrigt i gula mobiltelefoner, andra skänker pengar, går sakta runt stupan medsols, håller varandra handen och tar mjukt några steg åt sidan för att undvika att bli pågångna av fotande ouppmärksamma turister.
Stort land och stora rikedomar
Burma är ett av de största länderna i sydostasien och sträcker sig hundratals mil från den tibetanska gränsen i Himalaya, söderut till Bengaliska viken och Andamansjön, där landet delar en lång gräns med Thailand. I väster gränsar landet till Bangladesh och i öster till Laos vid Mekongfloden.
Burma har enorma naturresurser i form av bland annat olja, gas, ädelstenar och metaller i form av bland annat guld, silver och koppar, samt stora vattenkraftsreserver. Man har tidigare även haft stora teakträbestånd, men dessa har skövlats så till den milda grad att regeringen själv satt exportstopp från 2014.
Men eftersom turistindustrin nu växer och hotellen vill inreda fint med traditionella material som teak… är sannolikheten stor att stoppet varken gör från eller till för de kvarvarande bestånden. Jag såg själv mängder av enorma, avsågade teakstammar som transporterades på stora pråmar i Irrawaddyfloden, som Kipling kallade ”the road to Mandalay”, landets huvudtransportled.
Många länder vill ta del av Burma
Det är endast på senare år, sedan kineserna börjat finansiera väg- och brobyggen i Burma, som landsvägs-transporter över några längre sträckor ens kan komma på fråga. Kina ser i Burma en viktig väg till kusten i sydväst. Burma är geografiskt mycket strategiskt placerat mellan de två växande stormakterna Kina och Indien och många länder vill ta del av Burmas rikedomar. Japan satsar hårt i landet och även Sverige har gjort besök, med statsminister Reinfeldt i spetsen för en handelsdelegation i slutet av 2012, strax innan merparten av EU:s handelshinder hävdes i april 2013.
Burma är unikt
Landet är unikt på många sätt. Ingen annanstans i världen möter man kvinnor helt gula i ansiktet av den lokala ansiktskrämen thanaka, män i longyis – långa tygstycken som bärs i form av långkjolar eller fiskare från den etniska minoriteten intha, som ror med en åra och en fot, balanserandes på det andra benet i änden av en kanot. Ingen annanstans finns världens största liggande buddha, eller är bladguldsbultare ett ärat yrke och behovet av deras tjänster så stort som här. Guldet slås med slägga av starka, seniga män, enligt ett speciellt tidsschema som styrs med timglas. Allt för att invånarna ska kunna fortsätta förgylla sina helgade pagoder och buddhastatyer.
Det finns få länder med så hängivna buddhister och så många makalösa antika lämningar av tidigare civilisationer som i Bagan – som till och med får fantastiska Angkor Wat att blekna, så många minoritetsfolk i traditionella kläder eller en ny huvudstad som tagen ur en disneyfilm och byggd mitt i ingenstans.
Ett rykte säger att en av de ledande militärernas astrolog sagt att landet skulle komma att erövras från havet och den förra huvudstaden Rangoon ligger nära kusten. Ett annat säger att de ledande militärerna ville ha kontroll över varandra, så att ingen skulle nedlåta sig till demokrati. Oavsett vilket, vågar ingen tänka på vilka enorma summor den nya, sjukt storstilade staden Nay Pyi Taw kostat. Samtidigt svälter många människor i landet, vars befolkning huvudsakligen består av fattiga risbönder och deras familjer.
Golden Rock
Det är inte heller vanligt i andra länder att en helgutflykt från storstaden, tillsammans med vänner eller familjen, helst görs i form av en pilgrimsresa till en förgylld stenbumling balanserandes på mer än 1100 meters höjd över havsnivån, med en likaledes förgylld stupa på toppen.
En färd som kräver en vådlig transport på lastbilsflak farandes i hög fart på smala och branta serpentinvägar och övernattning på bara marken, vid en temperatur på sådär 7 plusgrader.
Har du goda kontakter och varit ute i god tid, kan du få ligga skavfötters inomhus, ovanpå en av de lokala restaurangerna på bergstoppen. Om du är rik, som vi västerlänningar, kan du bo på ett riktigt hotell med varma filtar.
Golden Rockpagoden byggdes enligt legenden, över en hårrelik av buddha (vilket även gäller för många andra burmesiska pagoder) för mer än 2500 år sedan. Hårreliken ska också vara anledningen till att det stora klippblocket stupan står på inte ramlat ner, trots jordbävningar i området.
Det är hårstrået som håller det kvar, enligt buddhisterna. Men stenblocket ligger så löst att man genom att varsamt vagga det, kan passera en tråd under det.
Stupan är en av de mest helgade i Burma och det är en magisk upplevelse att få vara med om solnedgångsritualerna här.
The Lady – Aung San Suu Kyi – och politik
Aung San Suu Kyi är dotter till nationalhjälten Aung San, som var med och såg till att Burma befriades från brittiskt kolonialstyre 1948. Kort därefter mördades han på grund av interna konflikter, som senare ledde till fullständigt kaos och en militärkupp 1962. The Ladys mor blev efter makens död diplomat i Indien, dottern följde med och studerade sedan vid universitetet i Oxford, där hon träffade sin blivande man Michael Aris. Hon tog examen med fokus på politik, fi
losofi och ekonomi och flyttade därefter till New York och jobb för FN.
Paret fick två söner och bodde i England, förutom under de år Michael jobbade för kungen i Bhutan och hon själv forskade i Japan men när hennes mor blev sjuk 1988 reste hon hem till Burma igen. Detta kom att sammanfalla med stora demonstrationer mot försämrade levnadsvillkor i landet.
1990 hölls val för första gången på flera årtionden. Aung San Suu Kyis parti vann överlägset, men militären vägrade ge ifrån sig makten och hon sattes i husarrest. 1991 fick hon Nobels fredspris, men en av hennes söner höll tacktalet, eftersom hon aldrig skulle släppas in i Burma igen, om hon hade rest själv. Hon anses som förrädare av militären, eftersom hon gift sig med en utlänning och under många år satt hon i husarrest i sitt hem på University Avenue i Rangoon. 1999 dog Michael Aris i cancer, utan att hon kunnat träffa honom.
2007 slogs munkledda protester blodigt ner av militären i det som kommit att kallas för saffransrevolutionen. 2008 drabbades landet av cyklonen Nargis, då ca 140 000 människor beräknas ha omkommit.
2010 släpptes The Lady ur husarresten efter det att nya, men av militären riggade, val hållits i landet och en nygammal regering och president Thein Sein tillträtt 2011.
Den nya regeringen utlovade reformer i demokratisk riktning och flera av dem har infriats.2012 kunde The Lady äntligen hämta sitt fredspris personligen i Oslo och samma år fick hennes parti NLD plats i parlamentet och hon var en av dem som valdes in.
Enligt de burmeser jag talade med, är Burma ett bättre land i dag med den nya regeringen, men det har lång väg kvar till något som kan kallas demokrati.
Att resa som turist i Burma
Jag måste erkänna att det var med dubbla känslor jag åkte iväg. Landet har intresserat mig sedan jag läste Letters from Burma, ett bra tag innan dess författare Aung San Suu Kyi tilldelades Nobels fredspris.
Hon har under alla tidigare år avrått från resor till landet, vilket jag respekterat och avhållit mig från, men sedan den nya regeringen tillträtt 2011, där även hon själv numera ingår, har det gjorts lättnader på restriktionerna från flera håll.
Vissa källor säger att hon sagt att det är OK att resa till Burma, andra säger att hon aldrig uttalat sig så generellt.
Hur skulle jag kunna göra för att mina pengar skulle kunna göra nytta för vanliga invånare i landet och inte bara hamna i fickorna på militären? Jag har följt råden som Svenska burmakommitten ger i skriften Semestra i Burma, tio tips för ansvarsfullt resande, men det garanterar inte att alla mina pengar gått till folket och att jag inte ändå stöttat regimen indirekt. Tyvärr…
- Läs på innan du åker!
- Våga ställa krav på researrangören!
- Reser du på egen hand, försök ta reda på vem som äger de hotell och färdmedel du använder.
- Tänk lokalt. Se till att dina pengar gynnar den lokala ekonomin så mycket som möjligt.
- Ställ frågor på hotellet, flygbolaget eller till guiden. Då visar du att turister efterfrågar schysst företagande.
- Ta hänsyn till lokala traditioner och visa respekt för burmesisk kultur www.dosanddontsfortourists.com ger tips. Grundkravet vid t ex pagodbesök är följande som illustrativt fanns på skyltar vid många pagoder: no shoes, no socks, no short pants, no spaghetti blouse…
- Tänk på miljön! Tacka nej till illegala växt- och djurprodukter. (Köp t ex inte snäckor oreflekterat på stranden)
- Undvik det självklara! Vägra ge mutor eller bidra till korruption. Agera mot misstänkt barnprostitution.
- Bidra till bra initiativ! Ge gåvor till verksamheter snarare än enskilda individer. Hjälp exempelvis en ideell organisation (NGO), en munkskola eller en hälsoklinik.
- Ta med resan hem! Skriv, blogga.
Veta mer?
Bagan i Burma får Angkor Wat i Kambodja att blekna
Fler bilder från Burma finns i mitt fotoalbum
Margareta Ivarsson januari 2014