Margareta Ivarsson

Klimatneutralt företag? Javisst!

Januari 2008

Det är bara att konstatera: klimatproblematiken är egentligen inget problem. Det handlar om vilja och attityd. Och då menar jag inte att det är de enskilda individerna som ska sluta resa på semester och återgå till att leva som på förindustriell tid. Förnybara alternativ finns redan och tillsammans med bland annat koldioxidskatter och energieffektivisering har vi lösningarna för en klimatneutral framtid. Det är fullt möjligt att införa mycket hårda CO2 begränsningar samtidigt som välfärden ökar i Sverige och resten av världen. Det är politiker och företag som ska ta ansvar nu!

Var det någon mer än jag som såg den intressanta brittiska dramathrillern Burn Up på SVT 1 i helgen om spelet kring den internationella miljöpolitiken? Ländernas representanter bytte fot allteftersom buden om diverse bidrag höjdes och aggressivt marknadsliberala oljelobbyister gick över lik för att få igenom sina krav. Ungefär som verklighetens Balikonferens och EU:s möte om klimatpaket alltså. (Vi får verkligen hoppas att det där med att gå över lik endast skedde i filmens värld förstås, men jag är faktiskt inte helt säker) 

Starka styrmedel för klimatpolitiken måste införas

Eftersom politikerna i EU delvis backade från tidigare klimatlöften och 17 december röstade igenom ett urvattnat klimatpaket i EU-parlamentet som fick hård kritik av miljörörelsen, är det hög tid för företagen att kliva fram och ta sitt ansvar. Beslutet i EU-parlamentet innebär nämligen att ca 90 procent av den energiintensiva industrin undantas från auktionering av utsläppsrätter. Helt orimligt.

Vi måste minska våra ekologiska fotavtryckIndustriländerna i EU kan alltså fortsätta att släppa ut koldioxid genom att istället investera i klimatprojekt i utvecklingsländer. Det krävs ingen professur i hållbara energi- och materialsystem för att fatta konsekvenserna av det, på en skala från 1-10. Det har dessvärre visat sig med all önskvärd tydlighet att ”marknaden” med dess aktörer hittills inte ens varit i närheten av att kunna reglera sig själv.

Nu har alla företag därför en unik chans att visa sitt ansvarstagande. Visa att det går alldeles utmärkt att kombinera ekonomiska vinster med samhällsnytta och miljöansvar, så vi slipper se fler Skandia- Enron- och Kaupthing-skandaler och en svensk finansmarknad som inte verkar ha lärt sig ett smack av förra finanskrisen i början av 1990-talet!

Och till den senaste svenska idén om att staten ska gå in och betala lönerna på krisande storföretag för att de anställda där ska få betald utbildning finns egentligen bara en kommentar: -pinsamt sa Bill, pinsamt sa Bull. Det är dags för företagen att ta sin del av reformansvaret och inte bara köra på i gamla hjulspår! Nya tider, nya krav. Det är bara att kavla upp ärmarna och sätta igång. Alla som har den minsta kunskap om mental träning vet att de bilder och tankar man har i huvudet tenderar att vara det man fokuserar sin energi på. Sätt in vad-kan-bli-tankar i huvudet istället och börja agera för framtiden. Släng icke konstruktiva domedagstankar på soptippen!

Christian Azar, som är expert på hållbara energisystem går så långt att han i sin bok Makten över klimatet drar en parallell mellan avvecklingen av fossila bränslen och kampen mot slavhandeln på 1700-talet. Han citerar ett avgörande tal: hur ska detta gissel någonsin kunna ta slut om varje nation försiktigt ska vänta tills hela världen har kommit överens? Det är koldioxidskatter och klimatpolitik som förändrar de stora strukturerna menar Azar. Individen kan inte ta på sig allt ansvar för att minska utsläppen.

Om nu politiken är alltför försiktig, borde väl i alla fall företagen fatta vilka pengar det finns att tjäna på att vara först med det nya!?

Klimatneutrala företag

Javisst finns det ett antal både utländska och svenska företag som redan klarat av det som EU ska uppnå till år 2020. Ett exempel är Företagsnätverket BLICC – Business Leaders Initiative on Climate Change – som i åtta år arbetat för hållbara klimatlösningar där affärsnytta och klimatarbete går hand i hand. Några av företagen har lyckats minska sin klimatpåverkan med 75 %, med bibehållen lönsamhet. Visst bådar det gott inför framtiden! Den 13 februari kommer BLICC att ha ett seminarium i Stockholm där de presenterar företag som klarat av 2020 års EU krav. BLICC har redan lagt till grunden till ett hundratal Klimatneutrala företag.

Det är inte med så lite stolthet som jag kan säga med att mitt eget företag Firma Margareta Ivarsson numera är klimatneutralt! Jag tror det var Mahatma Gandhi som sa att man själv måste vara den förändring man vill se i samhället. Man kan inte ha synpunkter på andras agerande om man inte är beredd att ändra sig själv och i detta fall; sitt företag. Firma Margareta Ivarsson beräknar därför systematiskt all energianvändning och minskar sin klimatpåverkan väsentligt. Vi behöver förstå att vi alla både är del av problemet och dess lösning!

Gröna banker gynnas av finanskrisen

Sedan kan man ju inte låta bli att småle åt ”marknadens” kovändning. Under hela uppgången i ekonomin sedan förra krisen i början av 1990-talet har storföretagen och bankerna i princip bara sagt en sak: låt marknaden sköta sig själv. Regeringarna ska inte lägga sig i! Och vad är det första man säger nu: regeringen måste lösa våra problem. NU! Vad trött man blir…

Regnskog Om Volvo är förlorare i förändringstider liksom våra vanliga spekulationsbanker, finns det andra aktörer som är vinnare. Bland dessa finns okonventionella så kallade gröna banker. Ekobanken är en medlemsbank som huvudsakligen lånar ut till verksamheter som skapar ett ”socialt, miljömässigt eller kulturellt mervärde”.

Andra banker med liknande profil är JAK medlemsbank och Oiko Credit. Alla har sett ett ökande intresse och fler ”kunder” (läs medlemmar) under höstens finanskaos. Så argumentet om att vi inte har råd att rädda miljön i finanskrisens spår är bara nys. Det gäller faktiskt bara att driva en verksamhet som är långsiktigt hållbar.

De som skriker högst nu, talar egentligen bara om hur lite de tänkt och gjort förut.

Sverige är inte alltid bäst i klassen

Slutligen en liten reflektion över Sverige. Vi vill ju gärna tro att vi är så himla bra på miljö och klimatneutralitet i det här landet. Och visst, vi har kommit en bit på väg. Skam vore väl annars. Men om vi jämför med andra länder som haft mycket tuffare utgångsläge än Sverige, undrar jag om vi gjort så mycket egentligen. Stärkt av professor Azars argumentation som bygger på att individens makt är begränsad och att de stora besluten är viktigare i klimatfrågan, åkte jag till Borneo i julas. Jo, jag hade allt lite gnagande dåligt samvete för en lång flygresa till andra sidan klotet det ska erkännas, men jag gjorde en så hållbar resa som bara är möjligt och jag inser att jag faktiskt inte kan rädda världen på egen hand 🙂 Och vad lärde jag mig av denna resa?

Några av mina reflektioner:

  • alla ställen jag bodde på hade lågenergilampor, både hotell och enkla bergshyttor

  • mitt ute i Borneos regnskog bodde jag på en turistlodge som är byggd för att inte behöva air condition och som återvinner regnvatten för att spola toaletterna med (i Sverige spolar vi toaletterna med dricksvatten). Lodgen har dessutom solcellsuppvärmt vatten i duschen.

  • ca 2 timmars båtfärd från norra Borneos huvudort Sandakan, med starkt trafikerad internationell djuphavshamn såg jag stora krokodiler, märkliga näsapor, fantastiska näshornsfåglar, flygande ödlor, stora havssköldpaddor som la ägg och vilda orangutanger göra morgonbestyr – Borneos djurliv är fortfarande i allra högsta grad levande och helt världsunikt!

  • Svenska turistföreningen kör ut proviant med skoter och helikopter till sina fjällstugor. På Borneo använder man bärare. Gammaldags? Nej inte om bärarna bär rimliga bördor och får rimlig ersättning. Då stimulerar man både långsiktig hållbarhet, arbetstillfällen och god fysik. Kombinationen fysisk aktivitet och natur är oslagbar ur hälsoperspektiv. (Ja, jag vet att bärarnas villkor både på Borneo och på andra ställen som Himalaya kunde vara bättre, men nu lever vi inte i en perfekt värld.)

  • Varför åker svenska speedboatracingförare till Borneo av alla ställen för att släppa ut ännu mer avgaser?

  • vi kan inte varken kräva eller förvänta oss att man ska bevara urskogen på Borneo när vi inte ens gör det i Sverige

Här kan du läsa en artikel där jag intervjuas om Borneoresan, som även innehöll en bestigning av Sydostasiens högsta berg, Mount Kinabalu 4095 m. Resan gick till Sabah, den malaysiska delstaten på norra Borneo som satsar stort på ekoturism.

Mount Kinabalu 4095 m ö h

Veta mer?

Deep Economy by Bill McKibben, Henry Holt and Company
Makten över klimatet av Christian Azar
Ekobanken
JAK medlemsbank
Oiko Credit
En artikel om miljöekonomi
Firma Margareta Ivarssons klimatcertifiering

Margareta Ivarsson
14 januari 2008

Jag sparar inga kakor

Denna webbplats använder endast funktionella cookies för att visa sidan på bästa sätt för användarna. Ingen statistik samlas in, varken för analys eller i marknadsföringssyfte. Webbplatsens host är Sajtbolaget