Margareta Ivarsson

Rättigheter för småföretagare smittar inte

maj 2013

I en tidigare artikel har jag beskrivit hur vi människor påverkas av social och emotionell smitta oss människor emellan. Något som däremot inte smittar i vårt svenska samhälle är regler och rättvisor. Ett mycket tydligt exempel är förutsättningarna för de enskilda småföretagarna.

Sveriges politiker, plus alla näringslivsutvecklare och tillväxtivrare, verkar tävla om vem som bäst och mest kan uttrycka sin beundran för och betydelsen av Sveriges småföretagare.

Nu säger de dessutom inte längre småföretagare eller egenföretagare, utan det flashigare och nyare inneordet entreprenör, minsann. Ju fler entreprenörer vi får, ju bättre för Sverige. Ju fler som startar eget istället för att vara arbetslösa, ju bättre för Sverige. Tjoho, vad bra! Eller?

Mycket snack och lite verkstad

Tyvärr, det hjälper inte ett dugg. Alla bara snackar och ingen gör något. Vår förra näringslivsminister lyckades dessutom med konststycket att vara ansvarig minister för ”förenklingsarbetet” för småföretagare under samma period som karensdagarna vid sjukdom blev 7 (SJU!) istället för en, som det är för alla anställda.

Sick

 En hel veckas missad lön för en småföretagare är ofta väldigt, väldigt negativt och man riskerar avsevärt mycket mer vid sjukdom – hela sin ekonomiska bas – än vad en vanlig anställd gör. 

Vem accepterar en veckas karens vid sjukdom?

Vilken arbetare eller tjänsteman/kvinna skulle acceptera EN VECKAS KARENS VID SJUKDOM?!

Jösses, LO skulle protestera.

Rätt ska vara rätt: sedan 1 januari i år kan egenföretagare med mössan i hand få ansöka (!) om att få sin karens ändrad till 1 dag. Men det gäller bara om du inte fyllt 55. Har du det är du körd. 

Men vänta nu, jag tyckte precis att jag hörde statsministern säga att vi behöver jobba längre än till 65 år. Hur tänker han nu?

Enskilda företagare har inte rätt till graviditetspeng

Dessvärre är det inte bara karensdagarna som är orättvisa. En gravid småföretagare har inte rätt till graviditetspenning heller. Alla anställda har rätt till graviditetspenning, när det finns risker i arbetsmiljön som kan skada den gravidas hälsa, graviditeten eller fostret. Egenföretagare har det inte.

Ja, du läste rätt: gravida egenföretagare har ALDRIG rätt till graviditetspenning!

Jösses, LO skulle kräva mbl-förhandlingar.

Småföretagare har inte rätt till skattefri friskvård

Det finns många fler exempel. Jag väljer att avsluta med friskvårdsbidraget. Det finns ännu ingen lagstiftad eller centralt kollektivavtalad skyldighet för arbetsgivare att erbjuda friskvårdsförmåner.

Som väl är har många arbetsgivare ändå insett att det är positivt med frisk personal och att hälsofrämjande åtgärder i förebyggande syfte är billigare än sjukdom och rehabilitering.

Eftersom denna typ av personalvårdsförmån är skattefri för arbetsgivaren, innebär det i praktiken att många arbetsgivare numera erbjuder sina anställda t ex gratis gymkort och/eller t ex gratis massage på arbetsplatsen. Väl så.

Massage

Med risk för att bli tjatig: ovanstående gäller inte för egenföretagare. Inte nog med att de ska ha fjorton (14) karensdagar vid sjukdom och därför i princip aldrig sjukskriver sig, har de INTE rätt till skattefri friskvård eller massage. (Ja, du läste rätt. Nu är det inte 7 utan 14! Faktiskt. Anledningen lär vara att småföretagarna inte vill betala egenavgifter. Jag har räknat på det. Jag tror inte på den anledningen.)

Det enda som är OK är rehabiliteringsmassage, dvs. först ska egenföretagaren bli rejält sjuk/skadad för att kvalificera sig till samma regler som gäller för anställda.
Jösses, LO skulle gå ut i strejk.

Då kan man ju onekligen fråga sig: hallå, hallå, Företagarna, Sveriges största företagarorganisation – vad gör ni?!

Margareta Ivarsson

maj 2013

Veta mer?

Fler artiklar av Margareta Ivarsson 

Jag sparar inga kakor

Denna webbplats använder endast funktionella cookies för att visa sidan på bästa sätt för användarna. Ingen statistik samlas in, varken för analys eller i marknadsföringssyfte. Webbplatsens host är Sajtbolaget