av Andreas Ekström, Weyler 2010
Google är ett av världens mest intressanta och snabbast växande företag. Man har hög profil både när det gäller arbets-miljö, anställningsförmåner och kreativitet på arbetstid. Alla medarbetare uppmanas att satsa en dag i veckan på ett eget projekt. På betald arbetstid. Tjänstebilarna är miljöbilar, man har eget bussnät, solceller på taket och getter "klipper" gräsmattan. Google vill hjälpa dig hitta information, men vill samtidigt sköta din post, ditt familjealbum och ge dig alla världens böcker att läsa. Gratis! Google vill också vara en god moralisk kraft. Hur hänger det ihop med att man i princip har en monopolställning?
av Richard Florida, Bokförlaget Daidalos 2006
Boken är inte ny, men flitigt debatterad. Andelen människor som får betalt för att vara kreativa har ökat kolossalt under de senaste två decennierna. Vår stora utmaning är att skapa ett nytt samhälle som kan ta vara på den kreativa energi som vi har släppt lös och mildra den oro och splittring som genereras. Det tog lång tid innan vi hade anpassat oss till industrialiseringen och även nutidens samhälls-förändring skapar ojämlikhet. Författaren beskriver ingående vad han menar med den kreativa klassen och hur den nya ojämlikheten ser ut.
av Fredrik Härén. Pocketförlaget 2010
Kinas ledare har insett att det blir för dyrt att köpa innovationer från utlandet och satsar nu på att utveckla egna. I väst har vi länge kunnat leva på att västerländska produkter har uppfattats som bättre just för att de kom från väst. Glöm det! Nu måste våra produkter och tjänster konkurrera på egna meriter. Frågan är om vi har insett vad det kommer att betyda. Vakna! Annars finns det en risk att ni vaknar upp en dag och märker att den världsbild ni hade totalt har förändrats medan ni sov.
av Philip Kotler & John Caslione. Liber 2010
Äntligen har "gurus" som Kotler insett att företagsledare fortlöpande behöver finjustera sina strategier eller till och med överge dem om situationen kräver det. Han förespråkar i boken ett mer strategiskt scenarioperspektiv än det gamla sättet att tänka, som bara innehöll en handlingsplan för en marknad i uppgång och en för marknad i nedgång. I boken beskrivs bland annat ett flexibelt ledningssystem och hur personalavdelningen kan hjälpa företaget att gå framåt även när ekonomin inte gör det.
av Lars Oxelheim och Lars Pehrson. Santérus Förlag 2010
Hösten 2008 drabbades världen av den djupaste ekonomiska nedgången sedan 1930-talet. För Europa har det inneburit kraftigt inbromsad tillväxt, stigande arbetslöshet och stora underskott i de offentliga finanserna. Regeringar och centralbanker har tvingats att rädda bank- och finanssektorn från en kollaps. Krisdrabbade industrier, t ex bilindustrin, har fått ta del av massiva statliga stödåtgärder. Kommer Europa att gå försvagat eller stärkt ur den globala krisen? Hur kommer Europas roll i den globala ekonomin och politiken att påverkas? Vad kommer att hända med förtroendet för EU bland medborgarna? Mycket intressanta frågor som diskuteras i boken.
av Knut Kainz Rognerud, Leopard förlag 2017
Den ekonomiska politiken påverkar bostadsbubblor och minusräntor, presidentval och dagisplats.
Men det är bara några få insatta som känner till ekonomins krångliga siffror och begrepp.
Att experternas modeller inte funkar i praktiken, har dessvärre blivit allt tydligare. Läs mer här >>
av Birgitta Piper. ICA bokförlag 2010
En lättillgänglig bok med oberoende ekonomiska råd om alltifrån pensioner och försäkringar, elpriser och lån till räntor, fonder och avgifter. Genom att skaffa oss kunskap och ställa både frågor och krav kan vi, vanliga dödliga, fatta rätt beslut. Författaren till den här boken reder ut begreppen.
pwc, Studentlitteratur 2011
Från att ha betraktats som risk ser nu allt fler företag och aktörer på finansmarknaden hållbar utveckling som ett måste för att utveckla verksamheter och värdetillväxt. I denna bok presenterar 15 forskare de senaste rönen inom området. Forskningen visar bland annat att många fondförvaltare inte tar hänsyn till hållbarhetsfaktorer när de utformar sina investeringsstrategier. Och flera forskare ser nackdelar med att bonusar till fondförvaltare grundas på alltför korta utvärderingsintervall, vilket påverkar hållbarhetsfaktorer negativt.