Margareta Ivarsson - en framtidsförfattare

Artikeln publicerad i Skövde Nyheter den 24 april 1999
Text: Rolf Larsson

 

I april 1997 började Margareta Ivarsson från Halland att skriva på en bok om framtiden. Den var klar efter ett drygt halvår och kom ut i handeln hösten 1998. Vilken framtid vill du ha Svensson? blev titeln.

- Boken är medvetet skriven så att läsaren ställs inför frågor hela tiden, säger Margareta när hon i fredags - på Världsbokdagen - var i Skövde för att diskutera framtidsfrågor.

 

Margareta Ivarsson arbetar numera även för NBV (Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet) i Halland och vid besöket i Skövde diskuterade hon framtidsfrågor med Ann-Louise Friberg från NBV Skaraborg och Rose-Marie Johansson från NBV Örebro.

- Vi har använt Margaretas bok i flera studiecirklar som personalen på NBV Skaraborg har haft. Den är utmärkt, säger Ann-Louise.

Tanken finns även att man ska starta cirklar för andra än NBV-personal framöver. Detta har för övrigt skett på många andra håll i landet.

Margareta Ivarsson är 37 år och har bland annat arbetat som gymnasielärare fram till 1995. Det var också kontakten med eleverna som fick henne att fundera på att skriva en bok om framtiden.

 

Ser till helheten

- Ungdomar tycker ofta att den traditionella synen på industrisamhället inte håller. De ser mer till helheten och vill inte ha tillvaron uppdelad med arbete och fritid. Nej, de anser att allt går ihop - hela jorden, hela miljön och hela livet, säger hon.

Hon understryker dock att detta inte gäller alla ungdomar utan att det även finns de som resonerar i mer traditionella banor.

Det har givits ut många framtidsböcker men Margareta påpekar att hon i sin bok belyser frågorna ur en svenskt perspektiv.

- Och det är viktigt att man ställer sig frågan vilken framtid man vill ha. Sedan är det bara att börja nysta i någon ända, säger hon.

Men hon vänder sig inte enbart till ungdomar med boken.

- Nej, verkligen inte. Detta är en samhällsdebattbok för alla, säger Margareta Ivarsson.

Detta gör jag för dig

Om min bok Reseglasögon

Pågående projekt

Bra sagt - citat

Till föregående sida Skriv ut sida Tipsa en vän

Denna webbplats använder endast funktionella cookies för att visa sidan på bästa sätt för användarna. Ingen statistik samlas in, varken för analys eller i marknadsföringssyfte. Webbplatsens host är Sajtbolaget