Med häst i trafiken - Halländska hästägare lär sig köra hästsläp

Artikeln publicerad i Ridsport Nr 3 den 30 juli 1999
Av Aina Karlbom, Fotograf: Annika Karlbom

 

Med häst i trafiken heter vinterns studieämne för hästfolk i Halland. Eller rättare sagt kvinnorna. Det var nästan uteslutande kvinnor som nappade på samverkansprojektet mellan Studieförbundet NBV, Hallands Ridsportförbund och Hallands läns trafiksäkerhetsförbund.

 

Att kvinnorna är mer medvetna om sina bristande kunskaper än männen kom inte som någon överraskning för Margareta Ivarsson, idégivare till studieämnet "Med häst i trafiken".

Margareta är själv tävlingsryttare med tonvikten lagt på fälttävlan. Dessutom är hon verksamhetschef för Studieförbundet NBV, som ofta samarbetar med trafiksäkerhetsförbundet.

- Jag funderade över hur jag skulle kunna länka ihop nätverket på jobbet med mitt nätverk på fritiden, berättar Margareta.

foto Annika Karlbom 14K
Margareta Ivarsson drog i gång studiecirkeln, där framför allt kvinnor lär sig mer om sambandet mellan häst och trafik.

Hon behövde inte fundera länge innan bitarna ramlade på plats.

- Ämnet var givet. Ta vilken tävlingsplats som helst. Det snackas om vad som är tillåtet och inte tillåtet när man kör med transport. Eller hur man lastar hästar. Åsikterna går isär och osäkerheten är stor.

Avstamp för projektet skedde på Svensk Bilprovning i Varberg, den första måndagskvällen i december förra året. De fyrbenta vännerna hade gått i vintervila, det var snart jul och långt till våren och nästa tävlingssäsong. Det vore en lögn att påstå att hästfolket kom i stora skaror. Men efter nyår vaknade intresset.

Efter två inledande föreläsningskvällar har studiecirklar kommit igång i de flesta av Hallandskommunerna.

En av föreläsarna var dressyrryttaren Barbro Ask-Upmark, som har lämnat sin tjänst som ridande polis i Göteborg och numera arbetar utomlands med hästar. Hon belyste ett ganska vanligt ryttarbeteende i trafiken. Vi rider på cykelbana för att slippa blanda oss med bilarna på körbanan. Men om hästen mejar ner en cyklist eller fotgängare kan ryttaren bli skadeståndsskyldig. Enligt lagen jämnställs ryttare till häst med ett fordon.

- Ryttare som rider på cykelbana bör försöka påverka kommunen att lämna tillstånd för ridning på cykelbanan, rekommenderade Barbro Ask-Upmark.

Föreläsningskväll nummer två var vikt åt fyrspannskusken Tomas Eriksson, som bland annat förmedlade goda råd om vad man bör tänka på när hästarna transporteras långa sträckor.

Som gemensam bas för studiecirklarna har Margareta Ivarsson och körskolläraren Ulf Börjesson upprättat en studieplan.

- Studieplanen fungerar bara som en vägledning. Studiecirkelns metodik bygger på deltagarnas egen medverkan. En studiecirkel blir vad deltagarna gör den till, förklarar Margareta Ivarsson.

Nästan samtliga cirkelledare är trafiklärare med antingen ridsport eller trav som det stora fritidsintresset. Studiecirklarna, som består av tre träffar, ska följas upp med praktiska övningar i att köra släp på manöverbana.

Detta gör jag för dig

Om min bok Reseglasögon

Pågående projekt

Bra sagt - citat

Till föregående sida Skriv ut sida Tipsa en vän

Denna webbplats använder endast funktionella cookies för att visa sidan på bästa sätt för användarna. Ingen statistik samlas in, varken för analys eller i marknadsföringssyfte. Webbplatsens host är Sajtbolaget