Artikeln publicerad i Tara nr 15, 2 november 2006

Av Anna-Viktoria Samuelsson

 

Källor: Margareta Ivarsson, Boken "Curlingföräldrar och servicebarn" av Bent Hougaard, Tidskriften GLÖD, utgiven av Statens folkhälsoinstitut, www.ledarna.se - avsnitt kris & konflikt, Cd:n "Våga säga NEJ! Våga säga JA!" av Barbro Bronsberg.

 

Så säger du nej till

 

...din partner

Ett förhållande som bygger på ständiga ultimatum är lika trist att leva i som ett förhållande där kommunikationen har avstannat helt. Därför är förhandlingar, och ibland kompromisser, nästan alltid att föredra när det gäller att svara mot din partners krav och behov. Den person som står dig närmast behöver dessutom få höra motiveringen till de beslut du tar, för att hänga med i din utveckling. Du måste i din tur våga lita på att din partner kan lösa vissa situationer utan din hjälp. Antingen genom att utföra vad det nu handlar om själv, be någon annan att göra det, eller helt enkelt genom att göra avkall på vissa behov.

 

…barnen

Barn föds med intuition, så du kan vara helt säker på att den kärlek du känner går fram, även när du säger nej. Efter att begreppet ”curlingförälder” lanserades, finns det också en duktighetsbonus i att just sätta gränser. Små barn klarar inte alltför många förklaringar, ibland räcker ett enkelt ”nej” alldeles utmärkt. Och när tonåringen surar över att du inte hämtar från träningen eftersom det går bussar och du hellre vill titta på teve – då kan du trösta dig med att hon eller han förmodligen hade surat ändå. Det är en fas, den går över.

 

Som vuxen kommer ditt barn att tacka dig för att du inte var martyr utan ett föredöme. Att ställa upp gör du istället när du själv vill, när du känner att barnet behöver extra uppmärksamhet, och i de fall din insats är kopplad till barnets förmåga eller säkerhet. Att hämta från sena festen är till exempel en självklarhet (Om du inte säger nej till sena fester överhuvudtaget förstås, men då handlar det mer om vad ditt barn får och inte får göra, snarare än vad du vill och inte vill göra.)

 

…dina föräldrar

Känns ansvaret för din gamla mamma och pappa alltför tungt, så är det förmodligen det. Och i dagens Sverige krävs inte bara att du då säger nej till föräldrar, och kanske också till syskon som räknar med att du ställer upp i deras ställe. Åldringsvårdens resurser sätts in först när kommun och landsting förstår att du inte längre kan vara behjälplig i skötseln. Är mamma och pappa vid sina sinnens fulla bruk, så bör ditt nej till dem komma i kombination med en förklaring till hur hårt ansvaret för dem tär på ditt övriga liv. De slutar ju aldrig vara dina föräldrar, och vill förhoppningsvis att du ska leva ditt mitt-i-livet-liv så bra som möjligt.

 

Men när det gäller de vårdinstanser som ska ta över, krävs ett ultimatum för att nå resultat. Och du är faktiskt inte skyldig någon förklaring. Det räcker att du säger: ”Nej, det här går inte längre. Jag kan inte längre ställa upp med städning/matlagning/vård.” Sedan beror det förstås på hur din relation till mamma och pappa varit genom livet, hur mycket du känner att du vill och kan ”betala tillbaka”.

 

Är kontakten inflammerad och du känner att mamma eller pappa spelar ut martyrkortet lite väl ofta – kanske genom ständiga kommentarer om hur usla hemtjänstens vårdare är eller hur de vantrivs i den nya servicelägenheten – kan det vara en enorm hjälp att söka stöd hos en terapeut under den här tiden. Men syskon som flyttat från orten och som därigenom kommit undan ansvaret behöver du aldrig känna dåligt samvete inför. De kan ju alltid välja att flytta hem igen, om de tycker att mamma och pappa bör vårdas inom familjen.


…chefen

Här gäller faktiskt till vissa delar samma strategi som när du säger nej till din partner. Även om du inte har ett kärleksförhållande med chefen, så behöver hon eller han ha koll på din arbetssituation och ibland också din livssituation, om den påverkar dig i arbetet. Men bli inte alltför privat, din chef är trots allt en människa med makt att påverka din karriär och dina inkomster. Förtroenden kan lätt förvandlas till ammunition nästa gång huvudkontoret ställer krav på rationaliseringsåtgärder.

Margareta Ivarsson

Margareta Ivarsson

Ålder:44. Familj: Sambon Jerry. Bor: På en liten gård i Glommen utanför Falkenberg. Gör: Beteendevetare, framtidsutvecklare, pedagog, författare

och föreläsare. Läs mer om hennes arbete och få inspiration på www.margaretaivarsson.se

 

…kollegorna

På många av dagens arbetsplatser råder en så kallad platt organisation. Ibland tyvärr en omskrivning för ostrukturerad verksamhet, där vissa gör allt och andra minsta möjliga. Självklart ska man hjälpa sina arbetskamrater, men se till att både ge och ta. Säger du ja till att göra någon en tjänst, kräv något i utbyte nu eller senare. Känner du att du vill säga nej, förklara vad det är du ska göra istället som gör att du inte kan hjälpa till just nu.

 

Se det aldrig som ditt ansvar, såvida du inte är chef, att hjälpa kollegan att prioritera sina sinsemellan olika arbetsuppgifter. Då hamnar du snart i en informell chefssituation, utan lön och befogenheter men med desto fler skyldigheter.


…vännerna

Det här kan vara det tuffaste av allt, för vänskapsband är ofta byggda på en hederskodex: ”En för alla, alla för en.” Problem blir det främst i situationer när vännerna förväntar sig att du ska vara ”precis som förr”, fast din situation och dina preferenser idag kan se helt annorlunda ut än när ni först blev vänner.

 

Ofta handlar det om att våga vara lite tråkig, kanske säga nej till den där utekvällen med mycket vin som du av erfarenhet vet att du kommer att få betala dyrt för på jobbet i morgon. Var stolt över din tråkighet i så fall! Du är ingen ”flicktant”, vill inte vara det heller. Du är en kvinna 40+ som vet vad du orkar, vad du vill och vart du är på väg. Äntligen har du blivit din egen bästa vän, som också ser till behovet av vila och återhämtning mellan varven.

 

Sedan finns förstås vänskapsband som i botten är osunda, eller som har blivit det över tid. Om relationen bygger på att du hela tiden är den som lyssnar, tröstar, beundrar och ställer upp är det mer än någonsin läge att säga nej. Du riskerar att bli av med en tärande väninna, men ger henne samtidigt chansen att tänka till, mogna och börja bjuda tillbaka i er relation.

Upp

 

Detta gör jag för dig

Om min bok Reseglasögon

Pågående projekt

Bra sagt - citat

Till föregående sida Skriv ut sida Tipsa en vän

Denna webbplats använder endast funktionella cookies för att visa sidan på bästa sätt för användarna. Ingen statistik samlas in, varken för analys eller i marknadsföringssyfte. Webbplatsens host är Sajtbolaget