Ny ung författare besökte Skövde på Världsboksdagen

Artikeln publicerad i Skaraborgs Allehanda den 24 april 1999
Text: Astri Mårtensson

 

Under Världsbokdagen i går gästades NBV i Skövde av Margareta Ivarsson, 37, författare till den uppmärksammade boken Vilken framtid vill du ha Svensson? NBV avser nu att använda boken som studiematerial.

Margareta Ivarsson, 37, var gymnasielärare fram till 1995 då hon tog tjänstledigt för att bli ledare för ett EU-projekt. Sen kom hon inte tillbaka till lärarjobbet mer. Istället började hon jobba inom NBV, och i dag är hon verksamhetschef för NBV i Halland.

Att hon nu också är författare grundar sig på att hon som lärare tog sina elevers oro och frågor inför framtiden på allvar. Frågorna slog rot och började växa. Och en dag bestämde hon sig för att skriva en bok om dem.

En bok för alla

Och en bok blev det, nämligen samhällsdebatt-boken Vilken framtid vill du ha Svensson? som kom ut häromåret.

Den handlar mycket om vad ungdomar vill och tänker, men också om hur människor i alla åldrar ser på livet och framtiden.

Boken har kritikerrosats och används redan som studiematerial på vissa håll.

I Skövde har NBV använt den i sin personalutbildning, och den kommer även att bilda grund för studiecirklar inom NBV.

Nya värderingar

I går, på Världsbokdagen, gästade Margareta Ivarsson NBV i Skövde för att tala om sin bok. Hon betonade därvid att boken vänder sig till människor i alla åldrar, även om ungdomars frågeställningar ligger i botten.

- I dag ställer de flesta unga människor inte upp på de värderingar som bottnar i jordbruks- och industrisamhället. I informationssamhället föds nya värderingar, sa hon.

Unga ser helheten

- I motsats till äldre generationer, som satte jobb och karriär främst, har ungdomar av i dag en helhetssyn på tillvaron; de ser familj, relationer, jobb, IT, fritid, miljöfrågor etc. som jämbördiga komponenter i livet.

- Med min bok vill jag försöka få oss att se dessa saker, och puffa på så att vi kan förbereda oss för framtiden. Därför har jag i boken också gett en bild av samhället i historiskt och svenskt perspektiv, berättade Margareta Ivarsson.

Detta gör jag för dig

Om min bok Reseglasögon

Pågående projekt

Bra sagt - citat

Till föregående sida Skriv ut sida Tipsa en vän

Denna webbplats använder endast funktionella cookies för att visa sidan på bästa sätt för användarna. Ingen statistik samlas in, varken för analys eller i marknadsföringssyfte. Webbplatsens host är Sajtbolaget