Sluta gnälla - det hjälper inte!

Artikeln publicerad i Året Runt nr 23, maj 2005
Text: Irene Ahlberg Foto: Annika Karlbom  

Maggan i reportageserie om din hälsa i Året Rung

 

Margareta Ivarsson kallar sig framtidsutvecklare
FOTO: ANNIKA KARLBOM

DIN HÄLSA

Ser du glaset som halvtomt eller halvfullt? Det har med din livsinställning att göra. Vissa bryter ihop vid en motgång, andra ser det som en utmaning. Tillhör du gnällspikarnas skara ska du veta att det går att ändra. Du kommer att gå roligare och bli friskare!

Din attityd betyder mycket för hur du mår och upplever livet, människor och världen. Och hur andra upplever dig Det är inte trevligt att umgås och lyssna på en gnällspik, som aldrig är nöjd med något och inte ser något positivt.

Ingen föds till ett garanterat problemfritt liv. Har man en negativ och gnällig attityd, så har man också möjlighet att förändra den.


Margareta Ivarsson arbetar som konsult, utbildare och inspiratör. "Positivism" ligger henne varmt om hjärtat och hon är själv ett lysande exempel på att det hon lär ut fungerar.

- För många år sedan arbetade jag som lärare. Men det var mycket trögjobbat och de positiva förändringsförslag som jag kom med dumpades hela tiden. Jag kände mig alltmer missnöjd och upptäckte till slut att jag började bli som en tjurig och gnällig kärring.

Då tog jag tjänstledigt för att komma ifrån det mönstret och fick ett projektledarjobb där det ingick en jättebra projektledarutbildning på tre månader. Det var precis det jag behövde. Jag sa upp mig från skolan och på den vägen är det. Jag har medvetet valt att se de saker som kommer i min väg som möjligheter. Det gäller även mindre positiva händelser.


Vi väljer alltså hur man ska förhålla sig till det som händer. Men hur gör man rent konkret? Först och främst handlar det om att bli medveten om hur man tänker.

- Jag har mött många som blivit chockade över vad de tänker och att de är så elaka mot sig själva. Det har blivit en slags omedveten strategi för dem. Men att börja analysera varför man är negativ tycker Margareta inte är så intressant.

-Jag kan bli lite störd på all fokus på problemlösning. Då är man tillbaka vid att lägga skuld på något som varit. Jag utgår hellre från möjligheterna i nuet och framtiden. Och på det önskvärda.

Att attityderna påverkar hälsan är Margareta Ivarsson övertygad om. Och det finns mycket forskning som stödjer det. De som inte kan hantera negativa känslor får fler problem i sitt arbete och lever man med negativ stress har man sämre immunsystem. De drabbas också oftare av depressioner än de med en optimistisk livshållning, som lärt sig hantera problemen.

- Kropp och själ hör ihop, och vår inställning och våra attityder påverkar hur vi mår. Dessutom klarar man lättare av sjukdom och smärta om man har en positiv grundsyn.

 

9 tips för ett positivt tänkande1. Ta ansvaret för ditt liv! Lägg det inte på någon annan/något annat.

2. Se på dina möjligheter, vad du är bra på och inte motsatsen.

3. När gjorde du senast något riktigt framgångsrikt och bra? Hur gjorde du då? Förstärk den  positiva känslan.

4. Vad gör dig motiverad? Inrikta dig på sådant som är positivt och gör dig motiverad, ger dig energi.

5. Det är energislukande att vara negativ. Läcker du energi som ett såll?

6. Hur trivs du egentligen med din situation? Är det kanske dags att förändra något?

7. Hur fyller du på dina energidepåer?

8. Hur är människor i din omgivning? Umgås du myket med negativa människor kan du lätt smittas.

9. Att gnälla över det man inte har är enkelt. Men är du säker på att det du saknar är det du söker?Att tänka på- Att skifta tankesätt från negativt till positivt går inte på en dag. Men plötsligt ser världen annorlunda och ljusare ut.


- Att ha en positiv attityd innebär inte att man tycker det är jättekul om man får en spik i foten. Men det innebär att man får en positiv ingång i problemet och tänker konstruktivt.


- En negativ attityd förstärker smärta och sjukdomskänsla.


- Säg till om någon är mycket negativ i din omgivning. Hjälper det inte, kan enda lösningen vara att sluta umgås med personen.


- Inget förändras till det bättre för att man gnäller intensivt.- Det går bättre för optimisterna i livet eftersom de oförtrutet fortsätter trots motgångar.

- Dessutom har de roligare och är trevligare att umgås med.

 

Detta gör jag för dig

Om min bok Reseglasögon

Pågående projekt

Bra sagt - citat

Till föregående sida Skriv ut sida Tipsa en vän

Denna webbplats använder endast funktionella cookies för att visa sidan på bästa sätt för användarna. Ingen statistik samlas in, varken för analys eller i marknadsföringssyfte. Webbplatsens host är Sajtbolaget