Margareta Ivarsson

Konsten att undvika arbetsskador på schemat

Artikeln publicerad i Hallands Nyheter den 16 mars 1993
Text: Håkan Bergström, Foto: Annika Karlbom, Fix Foto

maggan jympa 13K

FALKENBERG. Leif Svensson och Margareta Ivarsson på Falkenbergs gymnasieskola har satt arbetsskadorna på schemat. Han är yrkeslärare på el-linjen. Hon är idrottslärare. I tre år har de gemensamt försökt lära ut konsten att undvika arbetsskador.

– Det gäller att redan i skolan skapa en medvetenhet om riskerna i arbetet, konstaterar Leif Svensson.

Inom byggsektorn är arbetsskadorna och förslitningarna ett betydande problem. Ryggar som värker, muskler som slits. Därför borde det vara naturligt att undervisningen också inriktades på att förebygga arbetsskador.

Men ämnet har sällan ingått som naturlig del i undervisningen på de praktiska gymnasielinjerna. Därför har de båda lärarna i Falkenberg blivit ett slags pionjärer.

Initiativet i Falkenberg har blivit ett studieobjekt; andra skolor i landet har använt sig av det halländska exemplet för att dra igång liknande satsningar. Och de båda lärarna åker stundom till rikskonferenser för att berätta om sina erfarenheter.

Egen erfarenhet

– Innan jag blev lärare arbetade jag själv som elektriker. Jag har kunnat se hur arbetskamrater blivit utslitna av arbetet, konstaterar Leif Svensson.

Han grunnade därför länge på idén att i undervisningen på gymnasiets praktiska linjer starkare betona just ergonomin, kunskapen om de rätta arbetsställningarna.

När sedan idrottsläraren Margareta Ivarsson började på skolan 1989, så fick han en intresserad lärare att samarbeta med. Hon hade gått ut Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) så sent som 1987 och hade därifrån fått med sig kunskaper i ämnet ergonomi.

De började i sin undervisning betona vikten av goda rörelser och korrekta arbetsställningar. Margareta Ivarsson körde igång med en betydande entusiasm; hon ville raskt dra igång balans- och styrkeövningar på gymnastiktimmarna.

– Men några elever blev sura för att de inte fick spela innebandy istället.

Motivera eleverna

Hon har tillsammans med Leif Svensson fått ägna en del kraft åt att också motivera eleverna.

– Vi bjöd in en elektriker som hade slitit ut sig av sitt arbete. Jag tror att hans besök i skolan betydde väldigt mycket för att väcka eleverna, säger Leif Svensson.

Idrottsläraren Margareta Ivarsson håller sig inte enbart till gymnastiksalen; hon är också ute i gymnasieelevernas verkstäder för att ge praktiska råd: hur man lyfter utan att fördärva ryggen, hur man försöker undvika att alltför länge arbeta med händerna ovan axelhöjd…och så vidare.

Det är egentligen inga märkvärdiga råd – men nödvändiga att nöta in. Lyft med böjda knän. Ta några sekunders paus när arbetsställningen är obekväm. Håll dig i fysisk trim.

– Elever som sedan har börjat arbeta har kommit fram till mig på stan och sagt: ”Det där vi lärde oss av dig var inte så tokigt”. – Och det tycker jag är ett gott betyg, säger Margareta Ivarsson.

Eleverna på el- och bygglinjerna i Falkenberg får numera, tack vare Leifs och Margaretas ansträngningar, en regelbunden undervisning i ergonomi.

Det är därför som två elever – bara ett exempel! – ägnar en stund av lektionen åt att släpa upp en spis uppför en trappa, samtidigt som de får goda råd från de båda lärarna.

Bra med rotation

Lärarna betonar ofta att elektrikern eller byggnadssnickaren inte ska stanna i en statisk arbetsställning som gör att samma kroppsdelar och muskler slits.

– Och därför är det också oerhört viktigt med arbetsrotation, konstaterar Leif Svensson.

Arbetets organisation kan skapa hälsoproblem. En långt driven specialisering leder till att en och samma person hela tiden gör samma arbetsmoment. Därmed ökar också risker för förslitningar.

Och eleverna? Ja, de konstaterar att lärarna ”tjatar” en smula om just detta ämne.

Men för stunden finns det kanske ett långt större bekymmer för till exempel en blivande elektriker: hur ska han få jobb? Av de 16 som gick ut ellinjen i fjol fick ingen jobb direkt; de flesta valde ytterligare utbildning i väntan på konjunkturens uppgång.

Jag sparar inga kakor

Denna webbplats använder endast funktionella cookies för att visa sidan på bästa sätt för användarna. Ingen statistik samlas in, varken för analys eller i marknadsföringssyfte. Webbplatsens host är Sajtbolaget