Kunskap är en färskvara, vars bäst-före-datum alltid har gått ut!
Mycket av det vi kallar fakta har ändrat sig så mycket på så kort tid att vår bild av världen faktiskt är direkt felaktig. Men eftersom vi lever i ett informationssamhälle finns mycket information tillgänglig, det gäller bara att använda sig av den.
Som ett komplement till alla publikationer, artiklar och nyheter här på webbplatsen har jag därför skapat denna sida med korta tips från min omvärldsbevakning. Mer info finns under Lärande Omvärldsanalys.
Tipsen nedan består av allt från ny forskning, nya produkter och nya tjänster till händelser i världen. Listan är från 2014-2015.
några exempel från 2014-2015
51. Ett barn har idag sett cirka 8000 mord på TV och Internet innan 12 års ålder (Television and Health www.csun.edu)
50. Fotbollsklubbar har sina pengar placerade i skatteparadis
Tre av de sju miljarder pund som kapitaliserar den engelska fotbollen - världens rikaste - är placerade i skatteparadis. (Ordfront magasin 2/2015)
49. Allt fler länder i världen förbjuder plastpåsar
För sju år sedan blev Rwanda först i världen med att förbjuda plastpåsar. Därefter har Bangladesh, Bhutan, Italien, Kenya, Togo och Mauretanien följt efter. Även vissa delstater i Indien och vissa städer i USA har infört förbud. (Effekt 2/2015)
48. Polska bönder protesterar mot det industrialiserade jordbruket
Landgrabbing, GMO-grödor, skuldsättning för fossildrivna gårdar och annat som den "västerländska" jordbruksmodellen skapat gör att tusentals polska lantbrukare protesterar. De har som motvikt skapat en egen Självhushållnings- och hälsoakademi, där de håller föredrag och workshops. (Effekt 2/2015)
47. Sverige har mest semester - USA ingen
Sverige är ett av de länder i världen som har mest lagstadgad semester. Japaner har bara tio dagar och USA har fortfarande noll! (Resultat 6/2015)
46. Forskare varnar för landgående abborre
En klättrande abborre, som kan ta sig fram på land i sex dagar och kan kväva rovdjur, är på väg mot det australiska fastlandet. Når den fram, fruktas den kunna slå ut andra arter. Abborren är visserligen en sötvattensfisk men man är rädd för att den skulle kunna komma med exempelvis fiskebåtar. Den har redan tagit sig från Papua Nya Guinea till australiska öar norr om fastlandet. (svd.se)
45. Macho-kulturen destruktiv på många sätt i Sverige
Byggbranschen har länge haft problem med sin machokultur. En ny undersökning visar att problemen lever kvar – och att de är större än befarat. Och som om det inte vore nog med det: män i tunga fysiska jobb struntar i hjälp. De har hellre ont i ryggen än använder sig av behandling som erbjuds dem på jobbet av kiropraktor. (nyheter24.se)
44. Allt fler svenskar tar med sig jobbet hem
Var tredje kollar ofta jobbmejlen utanför ordinarie arbetstid och var femte använder internet i jobbsyfte dagligen hemifrån. (gp.se)
43. Youtube i 100 timmar per minut
Varje minut laddas det upp minst hundra timmars nytt innehåll på Youtube. Ibland så mycket som trehundra. (youtube.com)
42. Vargens tamdjursbyten försumbara
Under 2014 dödade vargen 326 får. Det motsvarar 0,05 procent av det totala antalet. Samma år dödades 23 tamhundar, vilket motsvarar 0,003 procent av de hundar som finns i Sverige. Länsstyrelserna betalade ut 705 865 kronor i ersättning för rovdjursdödad boskap under 2014. Samtidigt betalades 2,8 miljoner kronor i ersättning för skador på grödor som orsakats av fåglar som gäss, tranor och sångsvan. Betesskador från älg kostar skogsägarna mer än 500 miljoner kronor årligen. (fof.se)
41. Plastnedskräpningen i haven kommer att fördubblas till 2025
Nedskräpningen av haven fortsätter att öka. Nya beräkningar visar att haven årligen tar emot 5-13 miljoner ton plastskräp från världens alla kustländer. Kina är den största miljöboven. Som jämförelse skulle 8 miljoner ton plastskräp täcka större delen av Gotland med ett ankeldjupt lager. (fof.se)
40. Svenskarna slänger 50 kg ätbar mat per år
Singelhushållen slänger mest och flerbarnsfamiljer slänger minst ätbar mat och dryck per person och år. (scb.se)
39. Allt färre barn dör i olyckor
Dödliga skador bland barn har minskat dramatiskt de senaste decennierna. År 1970 dog 421 barn i olyckor i Sverige. År 2013 var antalet nere i 58. (socialstyrelsen.se)
38. Hjärnimplantat kan skydda mot alzheimer
Forskare vid Karolinska institutet har utvecklat en ny behandlingsmetod mot Alzheimers sjukdom. (Forskning & Framsteg 4/2015)
37. Lätt att inbilla människor att de har begått allvarliga brott
Med enkla metoder kan man skapa falska minnen av att ha begått svåra brott tidigare i livet. Det harforskare i Storbritannien visat. (Forskning & Framsteg 4/2015)
36. Rollspel mot självmordsförsök
När ungdomar lär sig känna igen psykisk ohälsa, och får öva sig i att främja psykisk hälsa minskar självmordsförsöken. Nu vill svenska forskare utbilda skolelever med hjälp av rollspel. (lakartidningen.se)
35. Medborgarhumaniora nytt forskningsområde
Ett nytt forskningsprogram ska ledas av Linköpings universitet. I en av de största svenska satsningarna på humaniora genom tiderna ska forskarna utveckla en plattform där miljöproblemen undersöks ur humanistiska perspektiv. Totalt omfattar programmet 50 miljoner kronor och flera svenska och utländska universitet medverkar. (mistra.org)
34. Kiribati har köpt land på Fiji för att överleva havsvattenhöjning
Den lilla östaten Kiribati i Stilla havet når bara två meter över havet och kan försvinna under havsytan när klimatet blir varmare. (fof.se)
33. 65-årig kvinna väntar fyrlingar
Kvinnan, som bor i Berlin, har redan tretton barn. Hon bestämde sig för att skaffa ännu ett genom assisterad befruktning då hennes yngsta barn önskade sig ett syskon.
32. Vaccinera eller bli av med föräldrastödet
Australien tänker dra in det statliga stödet för föräldrar som vägrar att vaccinera sina barn. Ingen spruta, inga pengar.
31. Fler läser kinesiska i svenska grundskolor
Det kinesiska språket går nu att läsa på ca 30 svenska grundskolor.
30. GodEl är hållbarast i den svenska el-branschen
Sustainable Brand Index har utsett GodEl till hållbarast i elbranschen. Sustainable Brands kollar på hur företag presterar inom miljöansvar och socialt företagande. GodEl varit branschbäst sedan 2011.
29. Solcellerna fördubblades i Sverige under 2014
För fjärde året i rad fördubblades solcellskapaciteten, och sammanlagt kan de svenska solcellerna nu årligen försörja 3 300 eluppvärmda villor. Samtidigt gick priserna för solceller ner med ytterligare 1 kr/W.
28. LED-lampor är inte dyra i längden
När alla glödlampor i Europa är borta så kommer vi spara ca 10 % av all el som används i hushållen. En glödlampa kostar ca 5 kr och kan brinna i ungefär 1000 timmar. En LED-lampa kostar ca 100 kr och kan brinna i ungefär 30000 timmar.
27. Svårare avancera på jobbet för äldre
Risken att bli diskriminerad på arbetsmarknaden i Sverige har ökat, enligt en undersökning bland 400 chefer i privat och offentlig sektor. 2013 ansåg 59 procent att ålder inte innebar ett hinder för att nå en chefsposition inom den egna organisationen. 2015 är det bara 32 procent som anser att ålder inte är ett hinder för avancemang.
26. Ingen av världens främsta industrier skulle vara lönsam om de betalat för naturkapitalet de använder
De fyra största miljöpåverkarna är
Kolkraftproduktion
Boskapsuppfödning och jordbruk
Järn- och stålverk
Veteodling
(www.grist.org, wwf.se, worstpolluted.org, svd.se)
25. Vem tar ansvar för robotens mord?
Vi måste förbereda oss på att robotar snart kan börja tänka själva. Med tanke på hur snabbt utvecklingen går är det hög tid att ta tag i de etiska frågeställningarna runt robotar, menar forskare vid svenska Försvarshögskolan.
24. Förbjudet att sälja tuggummi på Amsterdams flygplats
På grund av all nerskräpning, både med papper och själva tuggummit, säljer inga butiker tuggummi på Amsterdams flygplats Schiphol längre.
23. Mobilen kan avslöja HIV på 15 minuter
Nu finns ett mobiltillbehör som klarar av att göra HIV-tester och leverera svar inom 15 minuter. Det enda som behövs är en droppe blod. Mobiltillsatsen har utvecklats i USA och används på fältsjukhus.
22. Salmonellasmittan inom EU har minskat med 38% sedan 2008
Anledningen är att många EU-länder infört kontrollprogram för höns och slaktkycklingar.
21. Allvarlig sjukdom utrotas med information
En meterlång parasitmask som för 20 år sedan drabbade 3,5 miljoner människor är snart utrotad. Endast 126 fall återstår nu i världen och om sjukdomen (som heter Dracontiasis) utrotas fullständigt blir det den första sjukdom som försvinner utan vare sig medicin eller vaccin. Det blir andra gången som en sjukdom försvinner sedan smittkoppor utrotades år 1986.
20. Osynlighetsmantel snart verklighet
Flygplan, bilar och även människor kan bli osynliga genom att svepas in i så kallade metamaterial. Nu har forskare lyckats skapa material som får ett objekt att försvinna ur sikte i laboratoriemiljö.
19. Östasien kan konsten att skapa fred
Fram till slutet av 1970-talet var Östasien ett av världens mest krigsdrabbade hörn. Numera är regionen en av världens fredligaste.
18. Kryssningsfartygen är flytande miljökatastrofer
De alltmer populära jättefärjorna är flytande miljökatastrofer. En norsk studie visar att koldioxidutsläppen från dem är lika höga som från flygplan på samma sträcka.
17. Livets kurva är en smiley
När ungdomen övergår i medelålder växer travarna av bekymmer. Sedan vänder det. Äldre människor är på det hela taget mer nöjda med livet – trots krämpor och dödsfall bland nära och kära.
16. Luftföroreningar förstör världsarvet Taj Mahal
Taj Mahal i Indien är ett universellt beundrat mästerverk bland världsarv men nu hotas det av bränd kodynga, koleldade ugnar och diesel. Dyngan eldas för att få värme till bostäderna, som kan vara riktigt kalla i norra Indien om vintern. Nu förbjuds detta uppvärmningssätt i Taj Mahals närhet och även koleldade ugnar ska bort på sikt. Lastbilar som använder diesel måste byta till fordonsgas.
15. Jägare sparar älgar till SCA
När älgjakten drar i gång i Härjedalen uppmanas samtliga jägare att skona de mest värdefulla tjurarna, de med tio taggar eller fler. Med det finns ett undantag: toppdirektörernas jaktmarker tillhörande företaget SCA .
14. Uruguay - världens bästa land byter ut älskad ledare
Uruguay är ett klimatföredöme och utvecklar en välfärdsmodell som inte trampar på jordens ekosystem. Landet har därför utsetts till världens bästa land av The Economist. Landets statschef José ”Pepe” Mujica, som donerat 90 procent av sin lön till välgörenhet och bott i en stuga på landet avgår nu. Varför flyttade han inte till det ståtliga presidentpalatset när han blev president? – Majoriteten av folket i mitt land bor så här. Varför skulle jag bo annorlunda? Det är världens alla andra presidenter som är konstiga. De bor som kungar, fastän majoriteten av deras väljare inte gör det, svarade han. Ny president från 1 mars 2015 är Tabaré Vázquez.
13. Åland - världens mest hållbara skola 2025
Åland arbetar för att vara koldioxidneutralt före år 2030 och ha världens mest hållbara skola 2025. Dessutom ska 80 % av öns aktiva lantbruk vara ekologiskt kretsloppsjordbruk 2030.
12. Begravningsurna av cellulosa, kokosskal och packad torv
Bios är en begravningsurna tillverkad av biologiskt nedbrytbart material. Inuti den finns ett frö som börjar gro när urnan planteras. Så småningom växer det och blir till en vacker buske, blomma eller kanske ett träd dit man kan gå och minnas. Man kan själv välja frö.
11. Sälj din gamla mobil och spara miljön!
Denna möjlighet har visserligen funnits några år, men med tanke på hur många som inte verkar känna till det, skadar det aldrig att upprepas: Envirofone har som affärsidé att erbjuda sina kunder det bästa priset för deras mobiltelefoner samtidigt att de säljs på ett miljövänligt sätt. Man laddar bara ner den portobetalda adressetiketten och skickar iväg telefonen. Pengar får man inom fyra arbetsdagar.
10. Inför skatt på dålig reklam!
-Den största miljöfrågan i hela världen är att gå ner i arbetstid.
-Inför skatt på dålig reklam!
Sagt av Cecilia Solér, forskare på Företagsekonomiska institutionen vid Handelshögskolan i Göteborg. Hennes forskning handlar om hållbar konsumtion och hållbar marknadsföring.
9. Ätbara förpackningar
Ät upp förpackningen samtidigt som din ost, yoghurt, frukt eller glass eller ät upp din mugg när du dricker din dryck. Nu finns både miljövänliga och vackert designade förpackningar. En WikiPearl består av två delar : "Hjärtat" - maten eller drycken och "huden " - Naturliga , ätbara, biologiskt nedbrytbara livsmedel och näringsämnen. Allt förpackas i små runda portionsförpackningar. Idén går ut på att härma naturens eget sätt att förpacka mat. LOLIWARE är ätbara muggar som utformats för att komplettera ett urval av drycker.
8. Nudging - en knuff i rätt riktning för bättre liv och hälsa
Behovet av att förenkla för människor att göra hållbara val ökar. 70-80 procent av oss vill leva mer miljö- och hälsomedvetet, men vi gör ändå ofta val som går emot våra visioner, speciellt om det ”rätta” alternativet känns krångligt eller svårt. Nudging handlar om att hjälpa människor att välja och göra rätt. För att klassas som en nudge krävs att man varken begränsar människors valfrihet eller att någon form av ekonomiska styrmedel används.
Att lägga frukten i ögonhöjd är en typisk nudge, att förbjuda skräpmat är det inte. Nudging, på beteendevetenskaplig väg, kan bidra till att lösa välfärdsproblem som den ökande fetman, klimatförändringar och stigande kostnader för hälso- och sjukvård. Nudging-verktyg kan hjälpa till inte minst genom att i större utsträckning se till så att det hållbara valen är standard.
7. Jämställd snöröjning
I Karlskoga såg man att snöröjningen fick olika konsekvenser för män och kvinnor. Kvinnor går och cyklar mer, och åker mer kollektivtrafik, medan män åker mer bil.
Tre gånger fler gångtrafikanter skadar sig i singelolyckor till följd av halka, jämfört med bilister. De flesta som drabbas är alltså kvinnor. Vård- och sjukskrivningar till följd av halkolyckor kostar samhället fyra gånger mer än vinterväghållningen.
Ofta prioriteras dessutom snöröjning i områden där det finns många män. Plogbilen åker först till större gator som leder fram till mansdominerade arbetsplatser och sist till busshållplatser, gång- och cykelbanor. Nu hakar fler kommuner på Karlskoga. Hur är det i din kommun?
6. Medborgarfinansierad utrikesjournalistik
När journalisten Martin Schibbye släpptes från ett etiopiskt fängelse efter 438 dagars fångenskap viskade en medfånge "Tell the world what you have seen." Just det tänker nu ett antal passionerade publicister göra. De har bestämt sig för att ta saken i egna händer och skapa en medborgarfinansierad digital plattform för utrikesjournalistik. Satsningen kallas Blank Spot Project och mer info finns på crowdfundingsajten FundedByMe.
5. Trikåstickad stålplåt i framtidens bilar
5 Februari, Sverige: Trikåstickad ståltråd kan sänka vikten på bildelar med 40 procent. Ståltrikån ligger mellan två tunna rostfria stålplåtar i ett treskiktslaminat som går att formpressa på samma sätt som vanlig bilplåt. Samtidigt som det väger mindre har laminatet hög hållfasthet. Tjockleken är runt en millimeter. Materialet har utvecklats vid Textilhögskolan i Borås och forskningsinstitutet Swerea IVF i Mölndal. Genom att använda lätta men starka material i bilkomponenter kan man sänka vikten och därmed fordonens bränsleförbrukning.
Januari, Europa: Den europeiska rymdorganisationen ESA tänker använda 3D-skrivare för att bygga baser på månen. 3D-teknik innebär att saker byggs upp av tunna skikt i lager på lager. Genom att använda grus och sand som hämtas från månytan minskar behovet av rakettransporter från jorden.
5 februari, International Labour Organization: Vi vill gärna tro att vi är så jämställda i Sverige, men när det gäller andelen kvinnliga chefer har nog de flesta av oss en felaktig världsbild.
Eller vad sägs om att vi ligger långt efter länder som Colombia, Filippinerna, Vitryssland, Guatemala, Ukraina och Ghana?! De senaste 20 åren har allt fler kvinnor fått ledande befattningar inom arbetslivet, till följd av en global process där allt fler kvinnor skaffar sig högre utbildning.
Den förändringen har onekligen varit större i omvärlden än i Sverige... Vilket land toppar då listan? Vad tror du själv? Läs mer på Forskning & Framstegs sajt.
2. Obemannat "webbhotell" i Umeå - en valbar innovation
8 september 2014, Umeå: På nyöppnade hotell U&Me formar gästen sin egen upplevelse och man kan välja rumsstandard från allt mellan lyxsvit till tält. Hotellet är helt obemannat och webbaserat. Inför och under resan skräddarsyr gästen själv sin hotellupplevelse utifrån önskemål, behov och plånbok. Till övernattningen kan man lägga till upplevelser som gitarrlektion på rummet, vattenskidåkning på Umeälven, hyrcykel, spa eller något helt annat. Om man valt frukost, äts den i ett bageri på bottenplan där även fler restauranger finns. Hotellet ligger i kulturhuset Väven, som även inrymmer Umeås nya bibliotek
3 augusti 2014, Mongoliet: Eftermiddag i jurtan i ger-campen vid Hustai National Park, där man fokuserar på eko-turism. Jag är här i Hustai för att se något helt världsunikt: historiens mest framgångsrika återintroduktion av ett tidigare utrotat vilt djur, nämligen Przewalskis vildhäst eller takhi, som den kallas här. Takhin utrotades från Mongoliet på 1960-talet på grund av intensiv jakt och för att tamboskap trängde undan dem från vattenhål. Men tack vare att det fanns djur på flera zoon i världen och ett enträget arbete från ett par holländare, kunde den stegvis återintroduceras på 1990-talet. Nu klarar den sig själv och idag finns här 32 grupper med totalt 320 hästar i det vilda. År 2013 föddes här 40 föl. Bara det är i det närmaste otroligt, för en art som var klassad som utdöd!