Boken om långsiktigt hållbar ekonomi

2008-11-25


Boken Deep Economy är boken om hur vi kan skapa en långsiktigt hållbar ekonomi och slippa dessa återkommande "ups and downs" på finans- och arbetsmarknad.

Det är förmodligen västvärldens största utmaning på länge men målet är fullt möjligt att nå, enligt den amerikanske författaren Bill McKibben. 
 

Särskilt intressant är att författaren just är amerikan, med tanke på hur USA agerat under de två senaste presidentperioderna... Det finns hopp! 
 

McKibben menar att vi nu nått tillväxtens fysiska gränser: klimatförändringarna och det som på engelska kallas "peak oil" - helt enkelt att oljan nått sitt maximum och håller på att ta slut. Han menar också att det är dags för ekonomin att mogna och att ekonomer, företagsledare och politiker  tar ett större ansvar för mognadsprocessen istället för att förkunna tillväxt-mantrat. Det är nämligen dött. Stendött. 
 

Ökad tillväxt gav ökad välfärd en gång i tiden, men inte längre. Mer är inte bättre. En tyst revolution har börjat hos vanligt folk som fattat detta för längesedan; lokala, långsiktigt hållbara ekonomier dyker upp överallt i världen. Både i utvecklings- och i det författaren kallar de överutvecklade länderna (läs västvärlden). Oändlig tillväxt gör att vi slipper fatta jobbiga beslut, men som alla läsare av sagor vet: magin kan ta slut, skriver han.

Det är en i grunden mycket positiv bok om ekonomi. Precis en sådan vi behöver just nu. Läs den!

  

Och passa på att öva på din engelska :-)Deep Economy Bill McKibben

 

 

 

 

 Birger Svenssons väg 29 B, 432 40 Varberg - Tel: 073-775 60 02 Epost: mi@margaretaivarsson.se - Webbplats: www.margaretaivarsson.se