Boktips: Miljardär i anorak

2009-06-15

 

Olav Thon

  

Olav Thon - milliardaer i annorakk

  

av Hallgrim Berg, Kagge Forlag 2008.

Detta är den läsvärda historien om Norges rikaste man. Olav Thon är den norska motsvarigheten till Ingvar Kamprad. Framgångssagan startade då han som ung bondpojke  drog till Oslo för att sälja rävskinn och den har inte slutat än, trots att han är 86 år gammal. År 2005 (då han var 82 år) startade han t ex hotellkedja i eget namn: Thon Hotels. Men redan som åttaåring axlade han ett stort ansvar då han ensam drev familjens djur 4 mil från gården i dalen upp till fäboden på fjället. Och fjället har denne man bara älskat alltsedan dess. Olav Thon är troligen den norrman som gått längst "på egna ben". Längre än norske OS- och VM-mästaren Björn Dählie, andra skidåkare och norska polfarare. Han är vid det här laget uppe i ett par varv runt jorden.

 

Allra mest intressant är det att läsa om Thons syn på pengar, friluftsliv och livsbalans. För  honom handlar det inte om pengar som ska förbrukas, eller fastigheter som ska drivas upp för att sedan säljas. Det handlar istället om att förvalta tillgångarna på allra bästa sätt, för att öka dess värde.

 

Olav Thon:

    

Olav Thon är av norska folket vald till årets fjellgeit och han har en djup och äkta kärlek till fjället. Det finns många som kan berätta om den gamle mannen med den slitna anoraken. Han går på tur 100 av årets 365 dagar! Hans favoritfjäll är Skarvheimen och på fredagarna kan man se honom på tåget till Finse, ätandes sin medhavda fika.

 

Boken om Olav Thon har mycket mer att säga än hur man gör för att bli rik. Den berättar snarare hur man gör för att leva livet fullt ut!

 

 

 

 Birger Svenssons väg 29 B, 432 40 Varberg - Tel: 073-775 60 02 Epost: mi@margaretaivarsson.se - Webbplats: www.margaretaivarsson.se