Fodervärd för mongolisk vildhäst

2014-10-11

 

Efter min fantastiska resa till Mongoliet, där jag hade möjligheten att se przewalskis vildhäst i Hustai Nationalpark, är jag numera fodervärd för przewalskis vildhäst vid Nordens Ark i Sverige. 

 

Przewalskis eller mongolisk vildhäst är den enda kvarlevande vildhästen på jorden. Alla andra vildhästar har varit tämjda av människan och senare förvildats. I Mongoliet kallas vilhästen takhi, men den utrotades på 1960-talet på grund av intensiv jakt och för att tamboskap trängde undan dem från bete och vattenhål. 

 

Tack vare att det fanns djur på flera zoologiska parker som Nordens Ark, kunde den stegvis återintroduceras på 1990-talet. Nu klarar den sig själv och idag finns 32 grupper med totalt 320 hästar i det vilda. År 2013 föddes 40 föl. Bara det är i det närmaste otroligt, för en art som var klassad som utdöd! Det är faktiskt historiens mest framgångsrika återintroduktion av ett tidigare utrotat vilt djur i hela världen. 

 

Det är klart jag vill vara med och stötta ett sådant projekt! Här kan du se alla som tillsammans med mig stöttar Nordens Ark och deras viktiga arbete för att ge utrotningshotade djur en framtid.

 

Här är jag i Hustai Nationalpark med ett antal vildhästar bakom mig.

  

Margareta Ivarsson framför mongoliska vildhästar i Hustai National Park

 

Stiftelsen Nordens Ark intygar härmed att Margareta Ivarsson är fodervärd för przewalskis vildhäst

 

 

 Przewalskis horse or takhi, Hustai National Park, Mongolia 2014

 

Wild tahkis, przewalskis horse, in Hustai National Park, Mongolia

 

 

Fler foton från Mongoliet finns i mitt fotoalbum.

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 Birger Svenssons väg 29 B, 432 40 Varberg - Tel: 073-775 60 02 Epost: mi@margaretaivarsson.se - Webbplats: www.margaretaivarsson.se