Reseberättelser med fotovisning 

 

Omfattning ca 1 timma 

 

Bakgrund

 

Genom åren har jag varit på många och spännande resor i närmare 60 länder. Kameran är alltid med och jag har därför ett antal fina bilder att visa när jag berättar om upplevelser och möten med människor och djur från alla världens hörn.

 

Fokus vid mina föreläsningar är natur och kultur.

 

 

Målgrupp

 

Alla grupper av människor, föreläsningsföreningar, organisationer med flera.

 

 

Syfte

 

Att ge kunskaper, inspiration och utblickar i världen och berätta om ett och annat spännande äventyr.

 

 

Specialbeställningar

 

En ökande andel uppdragsgivare gör specialbeställningar, då jag även gör kopplingar och jämförelser ur ett bredare perspektiv, exempelvis:

  • man ber mig berätta om ett specifikt resmål för att reflektera kring något i samhället eller deras egen organisation. Föreläsningen Bruttonationallycka i Bhutan är ofta efterfrågad utgångspunkt i detta sammanhang.

  • man önskar en kombination av flera resmål vid samma tillfälle.


Allt går att ordna - det är bara att ta kontakt och fråga!

Margareta Ivarsson vid Mount Everest

 

 

    

 

Margareta Ivarsson föreläser om Bruttontionallycka i Bhutan

  
Innehåll


Här följer ett antal resor jag gjort, som jag kan berätta om och visar bilder ifrån.

 

 

Nationalparker i västra Australien. Västra Australien är förhållandevis folktomt men har ett rikt djur- och naturliv. Detta märks inte minst i de fantastiska nationalparkerna. Men man får se upp när man vandrar här; Australien har många farliga ormar och spindlar och om man inte passar sig, kan man lätt få värmeslag under sommarhalvåret då temperaturerna kan gå upp mot 40 grader. Belöningen är närkontakten med kängurur, myrpiggsvin, delfiner, mantor, kakaduor och kokaburror för att bara nämna några.

 

Bruttonationallycka i Bhutan. Landet Bhutan är ett litet kungadöme i Himalaya, som valt ett alldeles eget förhållningssätt till utveckling. Istället för fokus på ständig tillväxt och bruttonationalprodukt (BNP) styrs landet efter principen att öka bruttonationallyckan. Låter det som en kul grej utan verklighetsförankring?  Det är i så fall en total missuppfattning. I Bhutan är nämligen bruttonationallycka politik på allvar Inget projekt planeras eller genomförs utan att man först försäkrat sig om att det leder till ökad bruttonationallycka. Mer info om föreläsningsinnehåll. Bilder.

 

Burjatien: Unga kvinnliga schamaner i jeans och välmålade naglar som står till tjänst med konsultationer; mår du dåligt eller behöver du kanske råd om vilket universitet du ska välja för dina studier? Buddhistmunkar i vinröda klädnader med gula hättor och mobiltelefon i handen som spår din framtid med hjälp av astrologi. Läkare med gedigen utbildning i tibetansk medicin som behandlar patienter genom pulsmätning, kostråd och örtmedicin. Välkommen till Burjatien vid Bajkalsjön i Sibirien och det andra Ryssland, en verklighet fjärran från det Ryssland vi oftast hör talas om.

 

Burma eller Myanmar som är landets officiella namn är verkligen de tusen pagodernas land i snabb förändring. Landet har en dramatisk historia, enorma rikedomar och en framstående fredspristagare. Men för oss i väst är Burma inte särskilt känt, på grund av att en mycket repressiv militärmakt länge härskat där och landet därför varit nästan helt avskärmat från omvärlden.  Mer info om föreläsningsinnehållBilder.

 

Colombia - drömlandet få reser till: Tänk dig ett land med stränder i Karibien. Ett land som trots sitt geografiska läge varje dag på året har ett lagom varmt klimat för vinterfrusna nordbor. Ett land med en kreativ multikultur både när det gäller mat, konst, litteratur, musik och dans. Ett land med varma, vänliga människor som alltid har ett brett leende till övers om du ler aldrig så lite mot dem. Ett land med så fantastisk natur att fågelskådare tror de hamnat i paradiset. Bilder

 

Galapagosöarna: vulkanöarna i Stilla Havet med den fantastiska naturen. Djuren är helt orädda och de flesta av dem finns bara på dessa öar. På varje ö har de anpassat sig till de särskilda förutsättningar som råder just där. Inte undra på att det var efter att ha varit här som Darwin först förstod hur det naturliga urvalet går till! Bilder

 

Japan, ett kontrasternas land. Följ med på en resa i körsbärsblomningens tid till landet där gammalt möter nytt: osynliga tåg och välutvecklad industri parallellt med traditioner som samurajkultur och kimonos. På japanska värdshus sover man på golvet och på restauranger låser man in skorna i skoskåp. Japan är onekligen spännande!  

 

Kamtjatka - bland björnar vid världens ände. Om du händelsevis tillhör dem som inte vet var Kamtjatka ligger är du inte ensam. Men var gör man där? Ja, inte åker man dit för sol & bad, shopping, lyxhotellvistelse och nattliv i alla fall. Dit åker man för den fantastiska och vilda naturen. Kamtjatka är till ytan ca 2/3 av Sveriges, men hade bara 20 mil asfalterad väg när jag var där, och kan kanske enklast beskrivas som en blandning av Island och Alaska. Bilder

 

Kambodja. Ett av världens fattigaste länder där Röda Khmererna begick folkmord på Killing fields så sent som 1979. Kambodja är också ett av de länder där det finns flest landminor. Jag har aldrig sett så många stympade människor. Därför kändes det onekligen konstigt att bli inbjuden till ett överklassbröllop där det inte sparades på någonting. Mer info om föreläsningsinnehåll. Bilder.

 

Kerala - en delstat i Indiens sydvästra delbestående av en mosaik av landskap och kulturer. Kineserna, araberna, portugiserna, holländarna och britterna har alla varit här och satt sina spår. Kerala ska betyda kokosnötternas land och det märks. Här är kokospalmer överallt, berg täckta av palmskogar, kryddodlingar, teplantager, slingrande vattenvägar och milslånga stränder. Att åka med risbåt på Backwaters brackvattenkanaler är fantastiskt. Man hamnar mitt i lokalbefolkningens vardagsbestyr. Naturligtvis provar vi på ayurvedisk massage. 

 

Maramures, Rumänien - Eko, bio, antistress. Här verkar tiden ha stått stilla så länge att den idag kommit att bli en ypperlig turistdestination för stressade stadsbor, som hamnat för långt bort från naturen. Allt som odlas här är ekologiskt, människorna är välkomnande och gästvänliga, kulturen har förblivit i stort sett oförändrad genom århundradena och byborna följer vädrets, årstidernas och dygnens rytm. Inte klockans. Regionen ligger geografiskt isolerat i Karpaterna  så bergen bildar en slags naturlig fästning. Det isolerade läget har genom århundradena inte bara skyddat mot fiender, utan också hållit influenser utifrån på avstånd. Att komma till Maramures är som att göra en tidsresa hundratals år tillbaka i tiden.

 

Mongoliet - en expedition till häst hos nomaderna i Djingis Khans fotspår. Boendet i de traditionella jurtorna är idag kompletterat med solceller och parabolantenner. Men välkomsthälsningen med den jästa stomjölken är fortfarande obligatorisk, när man kommer på besök till lokalbefolkningen. Förutom 6 timmar i sadeln på mongoliska hästar som är mer vilda än tama, besöker vi världens enda kvarlevande vildhäst: Przewalskis häst. Bilder.

 

Mount Everest– en städexpedition till världens högsta berg.  Vi, rika västerlänningar, åker till det heliga berget Mount Everest för att försöka bestiga det och lämnar en massa sopor efter oss: syrgastuber, trasiga tält, gamla rep och annat. Detta är berättelsen från en städexpedition 2011, då nepalesiska sherpas samlade ihop och forslade bort tonvis med skräp. Samtidigt besteg Sveriges yngsta person världens topp och arbetet med att installera återvinningsstationer längs vandringsleden inleddes. Margareta deltog i expeditionen som supporter. Mer info om föreläsningsinnehåll. Bilder.

 

Norge - vilt vackert och billigt! Leta inte efter billig öl och pizza - det hittar du ändå inte här. Men om du istället satsar på NSB, DNT, Thon och vilda upplevelser i de vackra norska fjällen, kommer du snart upptäcka en prisnivå så låg att du blir riktigt förvånad. Eller vad sägs om en tågresa från Göteborg till den norska staden Bodö norr om polcirkeln för 249 norska kronor? Vi reser från Svalbard i norr till Oslo i söder.

 

Norges vackraste friluftsleder: Norska turistföreningen har dryga 500 hytter i sitt nät av leder. Jag har besökt drygt 100 av dem. Under denna bildföreläsning reser vi till Lysefjorden med den berömda Preikestolen, till Haukeliseter där man kan kitesegla med vinden, möter Myskoxar och bestiger Snöhetta på Dovrefjäll, skidar på Saltfjället till Saltstraumen vid Bodö och återvänder till turismens barndom och går i de engelska lordernas fotspår. Andra områden vi ser bilder ifrån är Vassfaret - känt för sin björnstam, nationalklenoden Besseggen med topptur till Glittertind, Hardangervidda och fantastiska Finse med glaciärvandring på Hardangerjökulen. Och mycket mer.

 

Nya Zeeland; världens vackraste vandringsleder: Nya Zeeland är ett fantastiskt land för alla friluftsintresserade. Det finns ett väl utbyggt nät av vackra vandringsleder med boenden. Välj att bo på lodger med bäddade sängar och 3-rätters middag eller bär på din egen mat och bo i de stugor som finns längs lederna. 

Vandra med guide eller utan. Exempel på vandringsleder: Queen Charlotte Track i Marlborough Sounds, Milford Track, Tongariro Alpine Crossing och Abel Tasman Coast Track.

 

Patagonien: en vild, vacker och djurrik del av Sydamerika. Vi börjar med tango i Buenos Aires och slutar i Eldslandet och Ushuaiha vid Beaglekanalen. På vägen besöker vi Valdèshalvön, ett område upptaget på UNESCOs världsarvslista, där vi ser sjöelefant, mara, bälta, guanaco och många fler djur. Vi besöker enorma estancior och gör en glaciärvandring i Los Glaciares Nationalpark. Svenskkopplingen är större än man kan tro här. Eller vad sägs om ett besök vid Uppsalaglaciären?

 

Peru - Indiankultur och vandring på Inkaleden till ruinstaden Machu Picchu, ett av världens sju nya underverk. Färgsprakande klädedräkter hos Uros-indianerna som bor på egentillverkade vass-öar i Titicacasjön. Lamadjur, alpackor och så de mystiska Nasca-linjerna som endast kan ses från luften, trots att de skapades redan 200-700 år e.Kr. Bilder.

 

Påskön - stenstatyer och fågelmannakult: Påskön ligger  mitt emellan Chile och Tahiti  och är en av de mest ensliga och avlägsna öarna på jorden. Här finns mer än 600 stora stenstatyer föreställande huvuden, producerade av en kultur helt utan maskiner. Tor Heyerdahl ville bevisa att inkafolket kunde resa hit från Sydamerika och tillverkade därför flotten Kon-Tiki som han seglade med till Söderhavet. Därefter ledde han en expedition till Påskön på 1950-talet. Men flera av hans teorier har förkastats nu. Påskön anges ibland som ett exempel på vad som händer då människan överutnyttjar naturresurserna på en begränsad yta.

 

Ryssland från Kola till Kamtjatka. Ryssland är så mycket mer än Röda torget. Under denna bildvisning följer vi med på en resa från väster till öster - från den samiska kulturen på Kolahalvön via Moskva och Transsibiriska järnvägen till Sibirien - och slutar på den vilda och vackra Kamtjatkahalvön bland laxfiskande björnar.

 

Sàpmi, samernas land. Samerna fanns där redan när de nordiska rikena framträdde i historien. De är ett av världens ursprungsfolk, en etnisk och språklig minoritet i Nordskandinavien och på Kolahalvön. Förr i världen kallades samerna för "finnar", senare "lappar". På samiska har det alltid hetat sámit, alltså       samer. Språket, kulturen, historien och samiska näringar som konsthantverk och renskötsel binder samman folket över nationsgränserna. Mer info om föreläsningsinnehåll. Bilder

 

Sydgeorgien - djur, natur och hårt väder: Sydgeorgiens kombination av spektakulärt landskap, enastående djurliv och otillgänglighet tillsammans med dess historia av mänskliga umbäranden gör ön unik. Sydgeorgien omges av  Södra Ishavet och består av höga berg och glaciärer. I vattnet flyter stora platåformade isberg. Det är troligen den plats på jorden som har mest djurliv per kvadratmeter. På de vidsträckta stränderna finns hundratusentals pingviner, elefantsälar, albatrosser och flera andra fågelarter.

 

 

 

Fler resmål och foton finns i mitt fotoalbum >>

 

I min bok Reseglasögon har jag skrivit om flera resor.

 

 

 

 

 

Detta gör jag för dig

Om min bok Reseglasögon

Pågående projekt

Bra sagt - citat

Till föregående sida Skriv ut sida Tipsa en vän

Denna webbplats använder endast funktionella cookies för att visa sidan på bästa sätt för användarna. Ingen statistik samlas in, varken för analys eller i marknadsföringssyfte. Webbplatsens host är Sajtbolaget