Boktips: Tio trasiga teorier om ekonomi

2018-07-17

 

Money, money, money

Must be funny

In the rich man's world

 

 

Refrängen i den kända Abba-låten gäller än: pengar styr världen. Men hur går det egentligen till?

 

Det har författaren till denna högaktuella och mycket intressanta bok grävt djupare för att ta reda på.

 

Den ekonomiska politiken påverkar bostadsbubblor och minusräntor, presidentval och dagisplats.

 

Men det är bara några få insatta som känner till ekonomins krångliga siffror och begrepp.

 

Att experternas modeller inte funkar i praktiken, har dessvärre blivit allt tydligare:

Tio trasiga teorier om ekonomi 

  • Riksbankens finansiella stöd till banksektorn uppgick i slutet av 2016 till sammanlagt 245 miljarder kronor samtidigt som regeringens planer att investera i svenskt eftersatt järnvägsunderhåll uppgick till drygt en tiondel av den summan.

 

  • Istället för att låna ut till små- och medelstora företag har bankerna ökat utlåningen till storföretag och bostadsägare.

 

  • Denna aggressiva penningpolitik som centralbanker bedriver riskerar att blåsa upp ekonomiska ”bubblor” som när de spricker troligen utlöser en ny finanskris. Den förra finanskrisen drabbade de svagaste i samhället hårdast. Samma sak kan hända igen.

 

  • 46 miljoner amerikaner är beroende av statliga matkuponger för att klara vardagen

 

Beviset för att en teoretisk ekonomimodell är sann handlar om att jämföra med verkligheten. En modell som bara är sann på pappret är tämligen meningslös.

 

Det stora problemet inom nationalekonomin verkar vara att nationalekonomer inte har några problem med att andra nationalekonomier inte bryr sig om fakta.

 

Företrädarna för nationalekonomin i västvärlden är en ovanligt sluten och enkelspårig grupp. Eller tydligare uttryckt: en herrklubb. Det kanske tydligaste exemplet på den bristande mångfalden inom nationalekonomin är den stora dominansen av män.

 

 

Fler boktips på ekonomitemat

 

Och när du läst denna intressanta bok, tipsar jag om att du läser Tänka, snabbt och långsamt av Daniel Kahneman. Författaren har fått ekonomipriset till Alfred Nobels minne för sin forskning. Detta är ytterligare en utmärkt bok om ekonomins förunderliga värld.

 

Varför litar vi överhuvudtaget mer på ekonomer än vi gör på sunt förnuft?

 

Eller vad sägs om följande, helt verklighetsbaserade, forskningsresultat: politiska experter levererar oftast sämre prognoser än pilkastande apor.

   Tillbaka

Denna webbplats använder endast funktionella cookies för att visa sidan på bästa sätt för användarna. Ingen statistik samlas in, varken för analys eller i marknadsföringssyfte. Webbplatsens host är Sajtbolaget