Margareta Ivarsson

13-30 april: Margareta städar och bloggar på Mount Everest

Maggan med isyxa i NorgeDet heliga berget Mount Everest är skräpigt. Vi, rika västerlänningar, åker dit för att försöka bestiga världens högsta berg och lämnar sedan en massa sopor efter oss: syrgastuber, trasiga tält, gamla rep och dessvärre också ett antal döda bergsklättrare.

Det här vill nu en av världens bästa klätterguider – Wongchu Sherpa – en av initiativtagarna till Save Everest 2011 råda bot på.

Under städexpeditionen kommer ett stort antal nepalesiska sherpas samla ihop och forsla bort tonvis med syrgasflaskor och sopor från berget. Detta avfall kommer sedan att sorteras och omhändertas för att återvinnas.  Parallellt med städexpeditionen påbörjas också arbetet med att installera ett antal återvinningsstationer längs med vandringsleden till Everest Base Camp.

Detta är något jag verkligen vill stödja. Jag åker därför ner till Nepal för att hjälpa till. Jag reser med Äventyrsresor, som utmärkt sig som en arrangör av hållbara expeditioner till världens alla hörn. De köper alltid boende, mat, aktiviteter och guidning av lokala entreprenörer. Jag har rest med dem förut och det är något jag verkligen kan rekommendera.

-Jag kommer även att blogga från Mount Everest  (hela bloggen i pdf-format) Blogg in English (English blog in pdf)

Projektet delfinansieras av Äventyrsresors samarbetspartner Wongchu Sherpa/Peak Promotion i Nepal och har stöd från Nepals regering och dess turistmyndighet. Reportern Maria Gefvert Sund och fotografen Pelle Mellqvist är med på resan för att dokumentera projektet

Veta mer?

Certificate of Appreciation awarded to Margareta Ivarsson – ett bevis på uppskattning från Nepals regering

Städning på hög nivå – Äventyrsresors Magasin #2, 2011

Hållbart resande, film från vandringen där Margareta Intervjuas

Mount Everest Clean Up träff i Stockholm, 2014

Foton

från Mount Everest Clean up expeditionen

Foton från tidigare Äventyrsresor till Kamtjatka, Borneo, Ecuador mm finns i mitt fotoalbum

Nedan några bilder jag fått lov av Wongchu Sherpa att publicera – Thanks Wongchu!

Cleaning Mount Everest Expedition 2011

Cleaning Mount Everest Expedition 2011

Wongchu Sherpa Cleaning Mount Everest Expedition 2011

Cleaning Mount Everest Expedition 2011

Jag sparar inga kakor

Denna webbplats använder endast funktionella cookies för att visa sidan på bästa sätt för användarna. Ingen statistik samlas in, varken för analys eller i marknadsföringssyfte. Webbplatsens host är Sajtbolaget