Margareta Ivarsson

17-25 augusti: Norgeexpedition!

Ett par gånger om året gör jag en avstickare till mitt favoritland Norge för att fjällvandra – eller gå på tur, som norrmännen säger. I sommar har jag förstått av medierapporteringen kring hemester och ökat fjällvandrande att jag därmed, efter 30 års fjällvandring, nu uppenbarligen blivit trendig! Jag säger då det.

Mina Norgeturer innehåller allt som jag önskar mig:

  • Miljövänligt resande med tåg och buss. Oslo har förresten börjat med förarlösa el-bussar.
  • Boende på enkla turistföreningshytter, prisvärda Thon Hotel som finns över hela Norge, samt historiska hotell
  • Gröna naturupplevelser och oslagbart friluftsliv!

Förarlös buss i Oslo

Förarlös buss i Oslo

Så här ser planen ut

1. Folgefonna på tvers. En tuff tvådagars tur i sydvästra Norge. Många höjdmeter och glaciärvandring. En sådan tur gör man inte själv, då man måste gå inbunden i rep över glaciären för att inte riskera att ramla ner i några sprickor. Så jag har anmält mig till Bergen og Hordaland Turlags tur med ledare. Övernattning på DNT-hytten Holmaskjer, 1565 m ö h.

2. Tyssedal hotell3. En lång heldagstur till Trolltunga

4. En busstur förbi Haukeliseter för lite ”kortrest” mat med utsikt och ingången till Hardangervidda Nationalpark.

5. Sedan vidare till Dalen Hotell i Telemark. Det blir som att förflyttas tillbaka till slutet av 1800-talet. Hotellet har fått kulturminnespris för restaureringen.

6. Helgetur i Tafjordfjella med Gudbrandsdalens turistförening, där jag är medlem. Turen startar lite ovanligt med att korsa Ulvådalsvattnet i roddbåt. Övernattning på hytterna Vakkerstøylen och Pyttbua.

Det här blir bra! Om kroppen pallar strapatserna vill säga.

 

Ha en härlig friluftssommar!

Bilder från tidigare Norge-turer

 

Margareta Ivarsson vid Lysefjorden
Margareta Ivarsson vid Lysefjorden

Jag sparar inga kakor

Denna webbplats använder endast funktionella cookies för att visa sidan på bästa sätt för användarna. Ingen statistik samlas in, varken för analys eller i marknadsföringssyfte. Webbplatsens host är Sajtbolaget