Margareta Ivarsson

Hästen är viktig för den berbiska kulturen

juli 2011

Kan du tänka dig att ge din häst mat och låta dina barn svälta, om du inte har råd att mata både djur och barn? Kan du tänka dig tävlingar i skogskörning med nordsvenska hästar i en konstgjord skog i Scandinavium under Gothenburg Horse Show, med mycket större ära för en svensk att vinna än världscupfinalen i hoppning? Om du svarar nej på någon av frågorna förstår du av denna artikel varför detta är fullt möjligt hos berberna i Marocko.

Nordafrika har varit på alla nyhetsredaktioners agendor denna vår. I maj var jag där på en studieresa med Karlstad Universitet. Fokus för resan var den berbiska kulturen. Berberna är den Nordafrikanska ursprungsbefolkning som är hårt trängd i dagens spända läge. Denna kultur präglade länge stora delar av Nordvästra Afrika, men är nu sammanträngd till mindre områden. 

Egentligen är inte berber någon bra beteckning; berber syftar på ordet barbar, vilket betyderBerber Camp en person som talar stammande och otydligt, en främling eller utlänning. Berber var främmande makters benämning på det folk som själva kallade sig amazigh. Två av tre marockaner är berber om man ser till deras kultur och språk.

Berberna fäster stor vikt vid att bevara sina traditioner och sin självständighet och genom att ta sin tillflykt till bergen har de själva och deras kultur lyckats överleva flera invasioner genom historien.

Berberna har genom åren växlat mellan motstånd och acceptans när det gäller nya politiska regimer och religiösa övertygelser. De har ändå förblivit en etniskt sammanhållen grupp.

Berbisk historia

Den berbiska kulturen är tusentals år gammal och under antiken fanns bland annat de berbiska kungadömena Numidien i östra delen av nuvarande Algeriet och Mauretanien som omfattande delar av nuvarande Algeriet och Marocko.

Byar kunde bestå av utvidgade familjegrupper indelade i klaner och underklaner. De har själva betonat den personliga friheten, familjen och stammen.

Berberna har invaderats av många andra folk genom historien: nybyggare med ursprung runt medelhavet (800-tal f Kr), romare (ca 150 f Kr), vandaler (400-tal), bysantiner (500-tal), araber (600-tal), ottomaner (1500-tal), fransmän (1800-tal), spanjorer och italienare (1900-tal). En avgörande period var när araberna anlände till häst från öster.  Vid början av 700-talet spreds därigenom islam bland berberna, men innan dess var araberna tvungna att besegra dem och det var inte lätt.

Den form av islam som de berbiska stammarna traditionellt utövat, kan beskrivas som en slags helgondyrkan, där varje stam har sitt eget helgon. Många berber blev stöttepelare i de tidiga arabiska arméerna, oumbärliga för sin ridskicklighet och förmåga att slåss. Berberna drog fördel av sin nya nationella och religiösa identitet genom att ansluta sig till araberna, inte bara som undertryckta män, utan som frivilliga.  

Den historiska rollen som självständigt sinnade, envisa kämpar är något som bevarats långt in på nittonhundratalet. Det främsta exemplet är den stora stammen AÏt Atta, hemmahörande i de centrala delarna av södra Marocko, som stod emot erövringar genom hela historien ända fram till kolonisationen 1933 och som spelat en stor roll i den berbiskaVattenförsäljare i Marrakech historien.

Efter kung Hassan II:s död 1999, har hans son och arvinge Kung Mohammed VI kämpat med arvet hans far lämnade efter sig; ett relativt stabilt land sett ur ett Nordafrikanskt perspektiv, men en stabilitet på bekostnad av godtycklig rättvisa, ekonomiska skillnader och begränsat deltagande i den politiska processen.

Mohammed VI har påbörjat reformer för att försöka ändra på områden som tidigare varit tabu: frihandel samt ökade rättigheter för kvinnor och berber.

Konsthantverk och berberhästar

Berberna sätter en stor ära i att bevara sina traditioner och marockanska konsthantverkstraditioner förs vidare genom arbeten i material som läder, ull, trä, lera, koppar och mässing. Läderarbeten har alltid varit en viktig näring i Marocko och remtyg i dyrbara material tillverkas av skickliga hantverkare.

De mest berömda länderhantverkarna och garvarna finns i Fez och Marrakech. Marockanskt läder, och särskilt det som produceras i Fez, har i århundraden ansetts vara bland det finaste i världen och det sägs att konsten att skapa i läder föddes i Marrakech.

Berberhästen från Nordvästafrika är en av de äldsta hästraserna i världen och har haft stor betydelse för hästrasernas historia och i hästaveln.  Det berbiska blodet finns till exempel i lipizzanerhästen, friesern, den amerikanska travaren och det engelska fullblodet.

Berbern anses vara den bästa arméhästen i världen och har genom historien använts i krig, inte minst på grund av dess uthållighet. Hästen är djupt förankrad i den marockanska identiteten och kulturen. Under det första årtusendet f Kr fanns stora hästhjordar i Nordafrika som födde 100 000 föl om året. Dessa användes huvudsakligen av berbiska ryttare vid krigföring. Historien, islam och symbolik har gjort hästen mycket populär och väl förankrad i Marockansk kultur.

Fantasia gör den berbiska hästkulturen levande

 

Fantasia (tbourida) är ett sätt att levandegöra den marockanska historien. Fantasia utövas bland annat vid firandet av nationella och religiösa helgdagar. Varje lag består av 15 ryttare på rikt utsmyckade och vackra hästar som visar sin ridkonst. Denna konst har ärvts från generation till generation och det är en ära att få representera sin region.

Fantasia översatt till engelska kallas ”game of gunpowder”, består av en grupp beväpnade ryttare som bär traditionell klädsel och rider på en rak linje i hög fart. Efter ett par hundra meter skjuter alla ryttarna samtidigt rakt upp i luften med sina gevär och tvärstannar samtidigt sina hästar.

Numera betraktas Fantasia som en kulturell konstart och en form av kampsport. Den symboliserar också en stark relation mellan människan och hästen. Varje region i Marocko har en eller flera fantasiagrupper, sammanlagt tusentals ryttare i landet.

Fantasia – något helt världsunikt

 

Den traditionella ridkonsten tbourida (fantasia) är en av disciplinerna inom FRMSEFantasia, berbisk krigskonst till häst (Fédération royale marocaine des sports équestres). Förbundet arbetar med fyra discipliner inom ridningen: dressyr, distansritt, banhoppning och tbourida.

Den sistnämnda disciplinen är unik för Nordafrika och FRMSE är det enda ridförbund i världen som värdesätter sitt traditionella kulturarv inom hästsporten så högt att det är inkluderat bland det nationella ridförbundets discipliner.

År 2008 hölls här för första gången Le Salon du Cheval d´El Jadida. Evenemanget lanserades av Kung Muhammad VI under temat Pride and Passion. Vid Le Salon du Cheval d´El Jadida hedras Marockos urgamla hästtraditioner.

Att internationella tävlingar i banhoppning hålls tillsammans med fantasior, som görs vid Le Salon du Cheval d´El Jadida, är något helt unikt i hästvärlden. Det är ungefär som om att man skulle ha tävlingar i skogskörning med nordsvenska hästar i en konstgjord skog i Scandinavium under Gothenburg Horse Show i Sverige. En tävlig som dessutom skulle innebära mycket större ära för en svensk att vinna än världscupfinalen i hoppning. Tanken är nästan absurd.

Att även hästarnas och ryttarnas utrustning bedöms vid fantasiorna, utgör en stabil grund för att det traditionella konsthantverket i form av sadelmakeri och broderi kommer att efterfrågas även i framtiden.

Att den religiösa högtiden som årligen firas i Tan-Tan tillsammans med en fantasia, finns med på UNESCO:s världsarvslista över immateriella kulturarv visar hästens att hästens betydelse för identiteten som berb är mycket stor, då evenemanget anses vara ett kulturellt arv värt att bevara för hela världen.

Margareta Ivarsson

27 juli 2011

Veta mer?

Hästens betydelse för den Berbiska (Amazigh) kulturen, Projektarbete från Karlstad Universitet

Foton från Marocko

Jag sparar inga kakor

Denna webbplats använder endast funktionella cookies för att visa sidan på bästa sätt för användarna. Ingen statistik samlas in, varken för analys eller i marknadsföringssyfte. Webbplatsens host är Sajtbolaget