Margareta Ivarsson

Jag skäms för svenska direktörers skull!

9 december 2011

Jag satte kaffet i halsen igår, när jag insåg hur svenska direktörer klimatbromsar världen. Carl-Henrik Svanberg anser att världen tål några graders uppvärmning. Sverker Martin-Löf hävdar att det finns mycket fakta som pekar på att klimatproblemen är påhittade, men han kan inte återge en enda faktakälla som bevis. Industrivärden är som pensionärerna i The Muppet Show! Och inte blir det bättre av att vi skattebetalare är med och betalar vissa av dessa herrars arvoden…Saliga äro de mindre vetande, för de veta icke vad de säga!

Härom veckan var jag inbjuden av CEMUS, Centrum för miljö- och utvecklingsstudier, för att föreläsa. CEMUS är ett samarbete mellan Uppsala Universitet och Sveriges Lantbruksuniversitet med fokus på de tvärvetenskapliga miljö-, utvecklings- och hållbarhetsfrågorna. Utgångspunkten för mitt uppdrag var: Vi vet att vi lever på ett ohållbart sätt. Vi vet att detta kommer att ändras på grund av klimatförändringar, att oljan håller på att ta slut och på en sönderfallande världsekonomi. Kan vi fortfarande vara lyckliga? Självklart kan vi det! Det visar mängder av forskning från olika håll.

Igår var jag på väg hem från ett jobb hos ett mycket spännande företag som jobbar hårt för ”grön tillväxt”. Eftersom jag alltid reser kollektivt, satt jag och läste. Men oj, vad jag satte kaffet i halsen, när jag läste artikeln Så klimatbromsar svenska direktörer, i tidningen Fokus

Svenska näringslivstoppar säger att hela världen har fel!

Svenska herrar i näringslivstoppen ifrågasätter hela den internationella klimatforskningen! Hela världen har alltså fel, men de har rätt. Detta grundar de på sin erfarenhet och studier inom miljöområdena fysik och ekonomi (obs ironi).

Carl-Henrik Svanberg: ”Världen kan tåla ett par graders uppvärmning”

Carl-Henric var styrelseordförande när BP:s oljerigg kraschade utanför Mexiko och orsakade en miljöförstöring utan dess like: Carl-Henric är fd VD på Ericson. Enligt Wikipedia har han på 6 år tjänat dryga 138 miljoner. Att han inte är särskilt listig överhuvudtaget, framgår av hans tidigare uttalanden: – Folk säger att stora oljebolag inte bryr sig om små människor. Men det gör vi. Vi bryr oss om dvärgar.

Detta sa han utanför Vita huset till miljontals amerikaner när det skamfilade oljebolaget BP ansattes i media.

Mats Qviberg:”det har gått till överdrift med koldioxiddiskussionen. Det finns en grupp företagsledare som tycker så men inte vågar säga det öppet”

Mats´ HQ Bank försattes i konkurs i augusti 2010. Det var en av Sveriges största bankkrascher någonsin och skapades av hans egen spekulations och tradingiver och hans ovilja att vara ärlig. Nåja, det är väl en lätt underdrift.  Enligt wikipedia är han styrelseordförande i Bilia, styrelseledamot i Skistar och Fabege samt vice ordförande i Öresund.
Oil Refinery Pollution

Sverker Martin-Löf:  ”Det finns väldigt mycket fakta som inte alls pekar på att det är lika allvarligt som det framställs”  

När Sverker ombeds beskriva vilka källor han hänvisar till, kan han förstås inte svara. Han är ordförande i Industrivärden och har under många år rankats som den svenska industrins  mäktigaste person .

Han är också känd för att anse att om kvinnor bara inte envisades med att vara så lata och inkompetenta skulle fler av de svenska börsbolagens VD:ar vara kvinnor.

Jag håller med Jon Tillegård på fackföreningen Unionen, när han skriver att herrar som Sverker borde pensioneras. Omedelbart.

Och jag kunde inte låta bli att skratta åt signaturen Kermit, som kommenterade Sverkers tillträde som ordförande för organisationen Industrivärden så här:

Industrivärlden är som pensionärerna i muppet show. 


Per-Olof Eriksson: ”Nu är jag ännu säkrare på att klimathotet är en bluff”
 

P-O är tidigare VD för Sandvik och har varit styrelseledamot i en massa bolag genom åren. Han har skrivit en debattartikel där han hävdar att koldioxid är livets gas och mer koldioxid gynnar livsmedelsförsörjningen. Han ifrågasätter hela klimatdebatten. Och konstigt nog har även han 0 poäng i biologi, miljövetenskap, meteorologi eller något annat i sammanhanget relevant. Han kan lite teknisk fysik. Punkt.

Allra mest graverande är att han sitter i styrelsen för Södersjukhuset. Sedan årsskiftet 2001/2002 drivs Södersjukhuset som ett aktiebolag med Stockholms läns landsting som ägare. Det betyder att hans insatser i styrelsen betalas med skattebetalarnas pengar! Vilken himla tur att inte jag betalar skatt i Stockholm. Gör du?

Saliga äro de mindre vetande, för de veta icke vad de säga!

-Yes, vi är gamla i gemet och vi vet minsann hur det ligger till. Statliga regleringar ger sämre tillväxt. Minsann! Så vi, som läst ekonomi och ingenjörsvetenskap för hundra år sedan, vi har mycket mer uppdaterad kunskap är de forskare som jobbar med ämnet varje dag och alla Universitetskurser som hålls med fokus på klimatförändringar är rena dyngan! Ja, det är mina ord. Maggans. Inte gubbarnas, men det är så de menar. Saliga äro de mindre vetande, för de veta icke vad de säga!

Men alla ni andra företagsledare då, vad gör ni!?

Men snälla ni andra företagsledare i gamla Svedala: är ni så rädda för några gamla snedseglade gubbs att ni inte har mål i mun? Varför tillåts denna inkompetensens höjdpunkt sitta kvar i viktiga styrelser? Var är alla ni andra, som faktiskt fattat att:

– man inte kan göra affärer på en död planet

– om man inte kan odla mat eller har tillgång till vatten, har man inga förutsättningar att konsumera mera (=öka tillväxten)

– ni inte redan nu vill gräva era egna barns och barnbarns gravar

Detta gör jag själv som företagsledare

Jag kan i alla fall säga vad jag själv gör som företagsledare:

– håller mig ständigt uppdaterad på den senaste forskningen

har klimatcertifierat mitt företag och arbetar med ständiga förbättringar inom klimat- och miljöområdet

Gör du?

Margareta Ivarsson

9 December 2011

Fler artiklar av Margareta Ivarsson

Jag sparar inga kakor

Denna webbplats använder endast funktionella cookies för att visa sidan på bästa sätt för användarna. Ingen statistik samlas in, varken för analys eller i marknadsföringssyfte. Webbplatsens host är Sajtbolaget