Margareta Ivarsson

Att välja en positiv attityd

december 2002


Satt dan före dopparedan och filosoferade över livet. Oj, det låter djupt, kanske någon tänker. Tja, så djupt vet jag inte om det är, men visst är det intressant!

Julhandeln slog nytt rekord, folk är stressade och far fram genom städerna som skållade råttor och ännu fler är långtidssjukskrivna… Det leder onekligen till spännande frågeställningar.

Fundera till exempal på varför vissa i vår omgivning är ständiga gnällspikar och pessimister, medan andra medvetet verkar ha valt att fokusera på det positiva. Varför väljer somliga alltid att vara ett offer för omständigheterna?

Känner du kanske också någon som alltid börjar ett samtal med att ingående beskriva hur den senaste förkylningen påverkat honom eller henne? Och hur jobbigt det är och hur viktigt det är att just du verkligen förstår hur jobbigt det är?

Inspirerande

So what? Det finns väl inga garantier för att livet är enkelt!? Om livet bara vore enkelt, tror jag faktiskt inte vi skulle lära oss något av bestående värde. Vi kan ta ett konkret exempel.

Thomas Fogdö

Jag läste Thomas Fogdös bok häromdagen. Den heter ”Möta motstånd” och är skriven tillsammans med Johan Plate. Thomas Fogdö var en av Sveriges bästa skidåkare när han 1995 bröt ryggraden och blev förlamad från midjan och nedåt. Men enorm viljestyrka, positiv inställning och en stor portion humor, har han kommit igen till ett aktivt liv som föreläsare, författare och ansvarig för en stiftelse som stöttar skadade idrottsmän.

Rör på dig!

Enligt forskningsundersökningar, bland annat från Norge, har 30-45 minuters fysisk aktivitet 3 dagar i veckan under minst 9 veckor lika stor positiv påverkan på depressioner som så kallade lyckopiller. Tänk vad vi skulle kunna spara mycket pengar på de skenande läkemedelskostnaderna om vi som individer valde en annan attityd till sjukdom och hälsa!

Den i grunden positiva inställningen att det är vi själva som har fullt ansvar för våra liv och därför har möjlighet att påverka det i den riktning vi önskar.

Hur gör man?

Hur gör man då, om man vill bli positiv?
Du kan börja med att ställa dig själv någon eller några av följande frågor:

 Tar du fullt ansvar för din egen prestation eller skyller du ofta på omständigheter ”utanför din kontroll”?
 När gjorde du en framgångsanalys senast? Om du aldrig gjort någon, fundera på varför du inte gjort det och vad det skulle betyda för dig om du började förstärka framgång istället för motgång.
 Vad gör dig motiverad?
 Vilket är ditt mentala andningshål? Kan du färdas till det i tanken?
 Har du någon förebild? Vad har han eller hon i så fall betytt för dig?
 Ger du dig tid till en mental time-out då och då?
 Hur låter ditt inre samtal? Alltså, vad säger du egentligen till dig själv, hela dagarna?
 När gjorde du en inre resa senast?
 Har du valt rätt slagfält, eller lägger du energi på sådant du ändå inte kan påverka?
 Är du säker på att du saknar det du söker?

Om du nu känner ett hugg i magen och tänker: ”usch vilka jobbiga frågor!” Då har du världens möjlighet att ta tag i dig själv och ditt liv och göra något åt det. Får du ”ångest” av frågorna, är det sannolikt att du har ännu större anledning att göra något åt det.

Foto: Istockphoto

Att snabbt övergå till att göra något annat just nu, är bara en undanflykt.

Tänk på att du är den i hela världen, som kan göra mest för dig själv. Börja nu!

Till sist några tänkvärda rader av John Homer Miller:

”Ditt liv bestäms inte så mycket av vad livet ger till Dig, som vilket värde Du ger livet, inte så mycket av vad som händer Dig, som hur Du själv ser på det som händer.”

 

Läs mer

Här är några boktips, om du vill läsa vidare:

Hetsa inte upp dig över småsaker av Richard Carlson

Vilken framtid vill du ha, Svensson? av Margareta Ivarsson

Positiv psykologi – vetenskapen om lycka

Lycka till!

Uppdaterad 2020-03-30

 

Jag sparar inga kakor

Denna webbplats använder endast funktionella cookies för att visa sidan på bästa sätt för användarna. Ingen statistik samlas in, varken för analys eller i marknadsföringssyfte. Webbplatsens host är Sajtbolaget