Sverige – världens bästa land! Eller?
9 september 2010
Vakna! Annars finns det risk att vi vaknar upp en dag och märker att den världsbild vi hade totalt har förändrats medan vi sov. Vi är alldeles för upptagna med att minnas det försprång som vi har haft istället för att ta till vara på alla de möjligheter som skapas just nu. Vi svenskar har helt enkelt blivit blasé.
Vi lever i en tid av omvälvning och förändring. Framtiden är inte alls lika förutsägbar som den var förut. Hur har det blivit så här? Den frågan är det många som ställer sig. En liten vink kanske vi kan få från inledningen av andra versen i vår egen nationalsång: Du tronar på minnen från fornstora dar, då ärat ditt namn flög över jorden. Är det så att vi har missat att utvecklingen gått framåt i de så kallade utvecklingsländerna – att det som var förstklassigt i Sverige i går är högst medelmåttigt idag? -Vad är det som händer och vad kan vi göra?!
Jo, det är följande som händer:
Sverige är det enda land i världen där man kan ta studentexamen och skrika ”ja vi har tagit studenten, ja vi har tagit studenten – fy fan va vi är bra” på ett lastbilsflak utan att vara godkänd.
David Eberhard
Den nya världsbilden
– Inom de närmaste trettio åren kommer förmodligen fler elever att ta studenten än som har tagit studenten hittills i världshistorien. Många av dessa elever är människor i utvecklingsländer som skaffar sig utbildning för att kunna konkurrera på världsmarknaden.
– Mellan 1980 och 2000 ökade antalet akademiskt utbildade i världen från 73 miljoner till 194 miljoner. En ökning med 165 procent på tjugo år!
– Just nu lär sig en miljard människor att tala engelska. Av dem finns 200 miljoner i Kina.
Antalet forskare i USA och EU ökar med cirka tre procent per år. I Kina är ökningen nästan 9%
– I Indien planerar man ett ”kreativt institut” för att utveckla alla skolbarns kreativitet och det finns en nationell målartävling för barn där presidenten är prisutdelare.
– Vad gör man som ung indier en fredagkväll? – Jag vet inte vad andra gör, men jag vet vad jag gör svarar en ung man. –Jag läser Harvard Business Review online på nätet.
– Ett litet mjukvaruföretag är grundat av en fransman i Beijing och en australiensare som lever i Sydkorea. De bygger en ny programvara för att kommunicera i 3D. För att utveckla sitt program letade företaget efter riktigt duktiga 3D-utvecklare. Genom ett community på nätet hittade de en kille som bodde i en liten by i Tunisien
– I Mumbai fanns det för 15 år sedan en handfull skolor där man kunde studera Master of Business Administration. I slutet av 2007 fanns det 42 och under 2008 ytterligare 30.
– Kinas ledare har insett att det blir för dyrt att köpa innovationer från utlandet och gör nu en satsning på att istället utveckla egna.
– Världens största digitala konstfestival sker inte i London, Paris eller New York som man skulle kunna tro. Den hålls i Shanghai.
– I progressiva utvecklingsländer är satsningen på den kreativa infrastrukturen minst lika viktig som satsningen på infrastruktur i form av vägar och flygplatser.
– Världens mest spännande tankar tänks definitivt inte i Europa och USA
– Två singaporianska fotografer tog hem uppdraget att styla och fotografera Janet Jackson för hennes nya skivomslag
– Sydkorea har gått från att vara ett fattigt, outvecklat land till ett rikt och framgångsrikt land på bara en generation. Sydkorea är världens mest bredbandsuppkopplade land och har haft den snabbaste ekonomiska utvecklingen av alla större ekonomier de senaste 30 åren.
– Modemetropolerna Paris och Milano har fått konkurrens från Mumbai och New Delhi.
– På Sri Lanka kan man ringa ett enda nummer oavsett vad man behöver hjälp med inom det offentliga. Via en växel kopplas men sedan vidare till rätt person. I Sydkorea har man bensinpumpar som hänger ned från taket så att det inte finns några stora pumpar i vägen när man ska tanka.
– Inom kort kommer Kina att vara världens största marknad för lyxprodukter
– I Kina kallas de senaste 200 åren då Kina inte varit världens största ekonomi, för ”den lilla svackan”. Kineserna är övertygade om att ordningen snart kommer att vara återställd
– Ett vanligt kinesiskt eluttag är anpassat för både europeiska, amerikanska och asiatiska kontakter. Resultatet är att man i Kina oftast inte behöver strömadaptrar.
– Bhutan blev det första tobaksfria landet i världen 2004. Rökförbudet är en del av Bhutans plan för ökad nationell lycka (gross national happiness) vilket man anser vara viktigare än att öka bruttonationalprodukten.
– På miljö- och rättvisemärkta rosenfält i Ecuador bekämpas skadedjur med citronvatten och chilisprej.
– Costa Rica satsar på att bli det första landet i världen med att bli koldioxidneutralt och inte släppa ut några växthusgaser. Landet är redan ett föredöme i miljöfrågor, bland annat har man en omfattande ekoturism. En fjärdedel av landet består av naturreservat.
– Världens första koldioxidfria stad, Masdar City håller på att byggas i Förenade Arabemiraten och beräknas vara klar 2015. Energin ska tas från vind, sol och avfall och staden kommer att vara utan bilar. Alla transporter ska sträva mot 0 procent utsläppsgaser. Byggmaterial ska vara ekologiskt hållbart och återvunnet. Maten ska vara ekologisk och rättvisemärkt. De 50000 invånare som ska bo i Masdar City tillåts bara använda hälften av den mängdvatten som emiratens invånare normalt använder. Dessutom ska både disk-, tvätt- och badvatten återanvändas.
– Det mest jämställda parlamentet i världen finns i Rwanda
– Beijing ligger på tredje plats bland de starkaste forskningsregionerna i världen
– En av de största fördelarna som människor i utvecklingsländer har över människor i utvecklade länder är att de har kunskap om ”sin” del av världen likväl som om ”vår”. De innebär att de har en större förståelse för vad som händer i hela världen än vad vi har.
Vad betyder den nya världsbilden för oss i Sverige
Vad kommer utvecklingstrender som dessa att betyda för Sverige? Vad kan vi göra? Svaret är: vakna! Annars finns det risk att vi vaknar upp en dag och märker att den världsbild vi hade totalt har förändrats medan vi sov. Vi är alldeles för upptagna med att minnas det försprång som vi har haft istället för att ta till vara på alla de möjligheter som skapas just nu. Vi har helt enkelt blivit blasé.
När chefen på arbetet krävt att vi ska arbeta med någon vi inte gillar har vi ansett att vi är i vår fulla rätt att vägra arbeta med den pösmunken. Vi har därför gått till närmaste husläkare som hållit med och gett oss rätten att vara hemma från jobbet i ett halvår. För rätten att vara sjuk har räddat oss från de konflikter vi anser att det är vår rättighet att slippa.
David Eberhard
Det finns fortfarande hyfsat gott om innovativa företag i Sverige och vi ligger bra till i jämförelse med många andra länder. Men vi är ganska dåliga på forskning och utveckling, det vill säga att utveckla produkter, tjänster eller produktionsprocesser som är nya för världen. Dessvärre är det just detta som är avgörande framöver! I Sverige kan vi behålla jobb så länge som vi har en hög produktivitet, men innovationsgraden måste vara hög, så att vi kan producera sådant som det går att ta bra betalt för och så att vi kan arbeta effektivt.
Vi är smittade av ett trygghetsvirus
Men det här kan bli svårt eftersom vi är smittade av ett trygghetsvirus och somliga hävdar att vi till och med gått och blivit trygghetsnarkomaner. Trygghetsvirus gör att man blir rädd för att ta risker.
I USA finns det lappar på motorsågar som varnar för att försöka stoppa den med händerna (hur dum får man egentligen blir på en skala från 1 till 10?). Och från detta intelligenta land i väster kommer också idén med att ha varningstexter på kaffekoppar för att varmt kaffe är varmt.
Men vi ska inte säga något. Hela landet Sverige beter sig som en curlingförälder – och de flesta av oss agerar som om detta är det mest självklara i världen….Öh, kommentarer, någon?!
Så här är det i den verkliga verkligheten
Globaliseringen har medfört att de stora företagen frikopplats från sina forna hemländer. De skapar inte längre nya jobb i Sverige utan har istället slimmat verksamheten här. En del av storföretagens forskning och utveckling flyttar med till de nya marknaderna. Och eftersom antalet äldre växer betydligt snabbare än antalet sysselsatta kommer försörjningsbördan för oss svenskar att öka dramatiskt under kommande år. Klyftorna växer dessutom mellan olika delar av befolkningen.
Arbetsmarknaden kan liknas vid en kö till Cafe Opera. Här gäller inga turordningsregler utan de personer som har lägst attraktivitet (i det här fallet anställningsbarhet) kan få stå kvar i kön hur länge som helst och se på när mer attraktiva personer går förbi kön och släpps in i värmen. Det enda sättet att höja sin status i detta kösystem är att öka sin anställningsbarhet genom utbildning och arbetslivserfarenhet.
Jan Edling
Vad skulle hända om vi….?
Ett försprång är inget som varar för evigt. I den globala konkurrensen gäller det att ständigt investera i ny teknik, ny infrastruktur och arbetskraftens kompetens. Sverige har en hög produktivitet och behöver därför en arbetskraft med hög kunskapsnivå. Det är därför viktigt att snabbt lista ut hur de svenska företagens krav på flexibilitet kan förenas med de anställdas behov av att känna trygghet på arbetsmarknaden. Det är uppenbart att de gamla regler som skapades för industrisamhällets behov inte funkar i dag. Det är en himla skillnad på att tänka kritiskt och på att tänka ”möjlighetstänkande”: vad skulle hända om vi…??
Vi har nu alla möjligheter att vara med och forma ett nytt system och en ny vision, men då krävs att vi alla försöker sätta oss in i problematiken och tillsammans väljer väg för framtiden!
Veta mer?
Texten bygger på följande källor:
Agenda för Sverige av Jan Edling
Bli en vinnare i den globala världen av Fredrik Härén
Glädjerapporten av Bosse Angelöw
Ingen tar skit i de lättkränktas land av David Eberhard
Fler artiklar av Margareta Ivarsson
Margareta Ivarsson
9 september 2010