Margareta Ivarsson

Fodervärd för vildhäst vid Nordens Ark

Efter min fantastiska ridresa till Mongoliet 2014, där jag hade möjligheten att med egna ögon se mongolisk vildhäst i det fria i Hustai Nationalpark, är jag  fodervärd för den mongoliska vildhästen eller przewalskis vildhäst som den också kallas, vid Nordens Ark i Sverige.

Värdskapet förnyas årligen och nu är det gjort igen.

Przewalskis vildhäst är den enda kvarlevande vildhästen på jorden. Alla andra vildhästar har varit tämjda av människan och senare förvildats. 

I Mongoliet kallas vildhästen takhi, men den utrotades på 1960-talet på grund av intensiv jakt och för att tamboskap trängde undan dem från bete och vattenhål.

Margareta i Mongoliet
Margareta i Mongoliet

Återintroduktionen av denna, i det vilda helt utrotade art, är en av de absolut mest lyckade i hela världen.

Det är endast tack vare parker som Nordens Ark, med syfte att bevara utrotningshotade djur och biologisk mångfald, som detta varit möjligt.

Världens biologiska mångfald utarmas i allt snabbare takt. Vi riskerar att förlora tre fjärdedelar av jordens arter om inget görs.

Allt fler forskare varnar för att världen står inför ett sjätte massutdöende, den här gången orsakad av oss människor, men det går fortfarande att vända trenden.

Stiftelsen Nordens Arks vision är att hotade arter ska uppnå livskraftiga populationer i sina naturliga miljöer och att den biologiska mångfalden bevaras.

Przewalskis vildhäst i Hustai National Park
Przewalskis vildhäst i Hustai National Park

Nordens Arks mål är skapa de förutsättningar som krävs för att hotade arter ska finnas i hållbara populationer i det vilda.

Det är detta jag stödjer genom att vara fodervärd.

Tack – ditt fodervärdskap gör skillnad!

Tack för att du vill fortsätta att vara med i vårt viktiga arbete för hotade djurarter. Ditt fodervärdskap gör skillnad! Ditt stöd bidrar till omkostnader för djurets skötsel, mat, veterinärvård och hägn. Det gör det också möjligt för oss att arbeta med bevarande både i och utanför Nordens Arks marker.

Ditt namn sitter uppe vid djurets hägn i parken och vi hoppas att du snart kommer och hälsar på oss.

Nordens Ark, Parken som gör skillnad

Mongoliska ridhästar vid en stolpe under dubbla regnbågar
Mongoliska ridhästar vid en stolpe under dubbla regnbågar
Przewalskis häst vid Nordens Ark
Fordervärd vid Nordens Ark
Margareta är fodervärd för przewalskis vildhäst vid Nordens Ark sedan 2014. Värdskapet förnyas årsvis.

Jag sparar inga kakor

Denna webbplats använder endast funktionella cookies för att visa sidan på bästa sätt för användarna. Ingen statistik samlas in, varken för analys eller i marknadsföringssyfte. Webbplatsens host är Sajtbolaget