Hon lämnade lärarjobbet för att röra om i grytan

Artikeln publicerad i Hallands Nyheter den 6 maj 1997 av Mårten Samuelsson.
Foto: Lennart Angkärr

 

Vad är det för samhälle vi vill ha? Tycker vi att det är okej som det är? Om inte - vad ska vi då göra åt det?

Det undrade Margareta Ivarsson, avhoppad lärare som skrivit en debattbok för vanliga människor.

- Jag vill att Svensson ska läsa boken och påverkas av innehållet och i sin tur påverka samhällsdebatten.

margareta ivarsson 4KNAMN: Margareta Ivarsson
BOR: Kringbyggd Hallandsgård i Lynga
YRKE: Verksamhetschef för NBV Halland
ÅLDER: 36 år
FAMILJ: Sambo med Jerry
ÖVRIGT: Två hästar och tre katter
AKTUELL: Kommer snart ut med debattboken "Vilken framtid vill du ha, Svensson?" (Förlaget Futurum).


Margareta Ivarsson har gjort vad många funderar på men få vågar göra. Hon sa upp sig från sitt jobb för att göra något annat.

I sju år arbetade hon som lärare i Falkenberg. Mest på gymnasiet, men även på Tullbroskolan och särskolan på Hjortsberg. 1995 tog hon tjänsteledigt och jobbade istället med "Trendbrytarna", ett EU-projekt för arbetslösa ungdomar.

- Det satte igång väldigt mycket tankar i kombination med vad jag upplevt inom skolans värld.

 

Ensidig skola

De ungdomar Margareta arbetade med inom "Trendbrytarna" var i åldrarna 18-25 år. De flesta upplevde att de haft det svårt i skolan för att skolan var för ensidig.

- När jag säger ensidig menar jag att det är logik, språk och analys som värderas högt. Du kräver av en kille på fordon att han ska läsa samma grundkurs i matte som en kille på natur. Men du kräver inte av en naturvetare att han ska kunna byta en växellåda.

- De teoretiska ämnena har hög status. Den tredjedel som har begåvats på andra områden slås ut. Det är i de teoretiska ämnena som de här killarna och tjejerna faller igenom. För det är sällan de gör det i de praktiska ämnena där de har intresset.

Geom projektet "Trendbrytarna" mötte hon författaren Bengt Wahlström.

 

Plattform

- Han sa att om man vill ha en plattform att stå på och gå vidare i livet ska man skriva en bok.

Något som Margareta Ivarsson tog fasta på. Hon sade upp sin tjänst och ägnade ett drygt halvår åt sin bok.

- Det är mycket ungdomarnas tankar om varför samhället är som det är. Varför de inte har några jobb. Varför vissa regler gäller. Olika typer av statustänkande, med mera. Det fanns många av industrisamhällets värderingar som dom inte delade alls.

- Jag vill hävda att skolan fortfarande är organiserad och strukturerad utifrån industrisamhällets behov helt enkelt. Alla börjar samtidigt, lär sig allt samtidigt av en lärare och förväntas ta det till sig samtidigt. Nu ser jag positiva förändringar i skolan på många håll. Jag tror att det är bra, men det går för sakta. Jag är rädd att vi förlorar en generation ungdomar.

Nu är det inte så enkelt att bara bestämma sig för att skriva en bok och sedan få den utgiven.

 

releaseparty
Illustratör Brita Wanngård, författare Margareta Ivarsson
samt förläggare Bengt Bratt.
Fotograf: Lennart Angkärr

 

Demokratiserie

- Jag har förstått i efterhand att det var lite vågat. Men flera förlag var faktiskt intresserade. Min förläggare var eld och lågor, och jag tyckte också att det var spännande med ett förlag som hette Futurum eftersom min bok handlar om framtiden.

"Vilken framtid vill du ha, Svensson?" ska enligt planerna komma ut i maj och ingår i förlagets demokratiserie. Senaste bidraget där kom från förra fängelsechefen AnnBritt Grünewald.

Illustrationerna i Margareta Ivarssons bok har gjorts av Brita Wanngård, bildlärare som också hoppat av från gymnasiet i Falkenberg.

- Det är viktigt att lära sig se möjligheter. Inte bli kvar i något destruktivt utan våga bryta mönstret, menar Margareta som efter bokskrivandet fått jobb som verksamhetschef för ett studieförbund.

Men nu vill hon röra om i grytan med sin bok.

 

Ta ställning

- Det jag menar är att folk måste ta ställning. Vi måste ta ansvar för vad som ska hända. Det gäller förstås inte bara skolan. Jag skriver även om miljö, IT, EU och ekonomi. Det krävs en stor förändring av hela vårt ekonomiska system som hela tiden byggt på ständig tillväxt.

"Bara man får fart på hjulen blir det fler jobb". Det sambandet finns inte längre. Det är en utopi att tro att alla människor ska ha en lönearbete. Vi får tänka oss ett annat system. Kanske att man får någon form av medborgarlön mot en viss motprestation.

- Nu måste folk fråga sig vilken framtid de vill ha och sedan agera utifrån det. Vi har mycket större möjlighet att påverka än vi tror. Men på nån vänster har vi inte greppat vilka vägar vi ska ta.

Detta gör jag för dig

Om min bok Reseglasögon

Pågående projekt

Bra sagt - citat

Till föregående sida Skriv ut sida Tipsa en vän

Denna webbplats använder endast funktionella cookies för att visa sidan på bästa sätt för användarna. Ingen statistik samlas in, varken för analys eller i marknadsföringssyfte. Webbplatsens host är Sajtbolaget