Margareta Ivarsson

Inga cookies spårar dig på min webbplats

Jag har fått nog!

  • av att ständigt bli spårad på nätet, vad än jag söker på och gör

  • av att andra försöker påverka mig och mina val

  • av att politikerna inte styr upp de multinationella företagen som styr internet

Därför lever jag som jag lär och har tagit bort alla, utom rent funktionella, cookies från min egen webbplats.

Smartphone by Rodion Kutsaev Unsplash

Foto: Rodion Kutsaev Unsplash 

Efter att ha läst boken Övervakningskapitalismen av Harvardprofessorn Shoshana Zuboff är jag helt övertygad om att vi måste vidta åtgärder. Detta har hon kommit fram till efter åratals forskning:

Vår digitala framtid har kidnappats av företagen från Silicon Valley som äger och styr internet. I den nya ekonomin är vi inte bara konsumenter, inte heller produkter – vi är råvaran. Företag som Google och Facebook använder information om oss, inte bara till att förutspå vårt beteende och kunna skräddarsy innehåll och reklam, utan också till att påverka våra val som kunder, medborgare och människor.

Motståndet mot detta har hittills varit svagt från både lagstiftarna och civilsamhället. Men insamlandet av personliga data och automatiska sk bottar har redan haft påverkan på demokratin.

Du kommer kanske ihåg det brittiska analysföretaget Cambridge Analytica som i hemlighet samlade in data om miljontals personer på Facebook. De använde sig sedan av datautvinning och dataanalys för att påverka politiska val. 

Brittany Kaiser, som jobbade på företaget under denna tid, har skrivit boken Targeted: The Cambridge Analytica Whistleblower’s Inside Story of How Big Data, Trump, and Facebook Broke Democracy and How It Can Happen Again. 

Företaget grundades 2013 och upplöstes 2018 efter avslöjandet. Men tro för all del inte att fenomenet försvann då.

Jag börjar med att sopa kring min egen dörr och tar bort alla cookies.

Har du själv lust att veta mer, kan du börja med Kaisers bok Targeted och därefter läsa Zuboffs Övervakningskapitalismen.

Trevlig sommarläsning! 🤩

PS. om du försöker klicka OK nedan, eller allra överst på denna sida, funkar det inte. Det är endast illustrerande bilder. Informationen kommer upp automatiskt på förstasidan, när du besöker min webbplats. Då klickar du.

inga cookies här

Jag sparar inga kakor

Denna webbplats använder endast funktionella cookies för att visa sidan på bästa sätt för användarna. Ingen statistik samlas in, varken för analys eller i marknadsföringssyfte. Webbplatsens host är Sajtbolaget