Margareta Ivarsson

Ny artikel: Agilt ledarskap

Agil verkar närmast ha blivit ett modeord på sina håll. Och alla förväntas veta vad det betyder. På vissa arbetsplatser hörs ordet i samband med projektledning, på andra vid prat om organisationsutveckling i allmänhet. Nu börjar det även bli större fokus på agilt ledarskap.

Vad innebär då agilt ledarskap och vad kännetecknar en organisation ledd av någon som leder agilt?

En agil organisation prioriterar anpassningsförmåga framför formell planering, vilket betyder att ledarskapet behöver vara kommunikativt, decentraliserat, motiverande och baserat på tillit.

Detta som tung motvikt till det vi sett alltmer under 200-talet: hierarki, byråkrati, centralstyrning och ekonomiskt fokus. Vi har dessvärre även sett en större räddhågsenhet, där alla anser det viktigare att undvika skuld och ansvar än att hantera verksamhetens stora och verkliga utmaningar. Det har blivit viktigare att inte göra fel än att göra rätt.

Det här är ett gammaldags, stelbent och ohållbart sätt att leda organisationer på. Dagens engagerade medarbetare accepterar inte det. Inte heller företagens och organisationens kunder tycker om det.

Vad göra?

Läs beskrivningen av agilt ledarskap här >>

Kvinnor pratar på jobbet

Kvinnor som pratar på jobbet. Foto Unsplash.

Jag sparar inga kakor

Denna webbplats använder endast funktionella cookies för att visa sidan på bästa sätt för användarna. Ingen statistik samlas in, varken för analys eller i marknadsföringssyfte. Webbplatsens host är Sajtbolaget