Margareta Ivarsson

Stolt svensk skriver i Norge

Det är inte varje dag man får ett så hedersamt uppdrag som jag fått i höst: en förfrågan om att skriva de inledande orden till DNT Gudbrandsdalens turprogram för 2016. DNT betyder Den Norske Turistforening och är ungefär det mest norska som finns. I alla fall är det så jag ser det som svensk betraktare.

DNT startade redan 1868, är Norges största friluftsorganisation med fler än 270.000 medlemmar och närmare 60 lokalföreningar, varav DNT Gudbrandsdalen är en. Det är där jag är ”livsvarig medlem” (har livslångt medlemskap) i en förening som främjar det enkla, allsidiga och miljövänliga friluftslivet. En förening som arbetar för bevarandet av natur- och kulturvärden.

Här finns den digitala versionen av turprogrammet för 2016. På sidan tre inleder jag med följande ord:

Välkommen ut på tur 2016

Margareta Ivarsson på Oskampen i Norge
Margareta på tur på Oskampen med DNT Gudbrandsdalen

När jag träffade Wiggo Vasshaug Hansen på Reinheim häromåret och han uppmanade mig att titta på DNT Gudbrandsdalens turprogram och följa med på tur, öppnade sig en ny värld för mig. Där fanns verkligen turer för alla och det var bara att anmäla sig och följa med.

Den första turen jag var med på gick till Vassfaret och 2015 deltog jag på tre av övernattningsturerna i programmet. Trots att jag varken är från Norge eller Gudbrandsdalen har jag känt mig otroligt välkommen i gemenskapen och haft det så trevligt med mina nya turkamrater.

Under nästan hela vår tid på jorden har vi människor levat som jägare, samlare och jordbrukare. Vi har jobbat för vår överlevnad med vattenhämtning, vedhuggning, jakt, fiske och vi har följt årstidernas och dygnets växlingar för arbete och vila. Vi saknade elektricitet och rinnande vatten och vi hade vedspis och utedass.

Men under de senaste 50-100 åren har det skett en revolution. Industrialiseringen och teknikutvecklingen har gett oss allt våra far- och morföräldrar aldrig ens kunde föreställa sig. Dessvärre börjar vi nu se dess baksidor.

Många är stressade, sover för lite och verkar ha förlorat förståelsen för livsbalans och det enkla livets betydelse för hälsan. Sett ur detta perspektiv erbjuder DNT bokstavligen rena medicinen för psykisk och fysisk hälsa – naturupplevelser för livet! Det finns inget bättre sätt att ladda batterierna på och det finns inga bättre turkamrater än de i Gudbrandsdalens turistforening.

Att som svensk få lov att dela upplevelserna med inspirerande och turglada Gudbrandsdölingar är en stor ynnest. Jag känner mig hedrad av att få inleda årets turprogram och hoppas verkligen att du som läser det ska hitta några fina turer som passar just dig. Vi människor behöver fellesskapet och naturen, idag precis som förr.

Turhälsningar från Margareta Ivarsson

 

Jag sparar inga kakor

Denna webbplats använder endast funktionella cookies för att visa sidan på bästa sätt för användarna. Ingen statistik samlas in, varken för analys eller i marknadsföringssyfte. Webbplatsens host är Sajtbolaget