Margareta Ivarsson

Välkommen till online-aktivitet på Zoom!

Jag använder Zoom för mina online-aktiviteter. Det är enkelt, interaktivt och funkar på alla operativsystem. Här finns information om hur du gör – och ta det inte så allvarligt. Strular det så strular det. Det är ofta av det som funkar mindre bra som vi lär oss mest!

Mitt tips är att du läser igenom all text nedan, innan du deltar i mötet. När det sedan är dags, vet du hur du ska göra. 

Komma in i mötesrummet

Så här går det till:

  • Jag skickar ett mejl till dig med en länk.
  • Delta helst via en dator – man ser bättre på större skärm
  • Kolla så din internetuppkoppling funkar
  • Klicka på länken i mejlet. Då öppnas en bild där du väljer hur du vill ansluta genom att klicka på önskad länk, t ex ”download plug-in”

Får du inte ladda ned något i din dator väljer du ”Start from your browser”. Då kommer du in i mötet via din webbläsare direkt. Observera att ”Start from your browser” endast fungerar i webbläsaren Google Chrome. 

Om du deltar från mobil eller padda måste du ladda ner en app först: för iPhone/ iPad eller Android.

Använd alltid en dator per person, annars försvinner flera av de interaktiva möjligheterna i zoom och förutsättningarna för lärande blir sämre.

Observera även att alla interaktiva möjligheter inte är tillgängliga via webbläsarfunktionen. Använd därför plug-infunktionen om du ska delta i en utbildning eller en ”interaktiv föreläsning”. Vid ett vanligt möte har det inte samma betydelse.

Om flera personer deltar från utrustning som finns i samma rum, finns risk för rundgång.

Du kan förbereda dig såhär

Såhär kan du förbereda dig innan mötet, så att du enkelt kommer igång när vi startar. Jag kommer även att ha en genomgång när vi ses på skärmen.

De viktigaste punkterna är:

  1. Var i tid
  2. Ha gärna testat kameran och mikrofonen innan, så du vet hur de funkar. Det är nämligen det vanligaste strulet. Om du inte vet hur man gör för att testa, kommer du att få hjälp med det när vi börjar.

Om du är i så god tid att jag inte kommit ännu, får du besked om det. Bara vänta, så kommer jag!

Tips och trix

Försök att sitta i en så tyst omgivning som möjligt och sätt på ”mute” på din mikrofoninställning när du inte pratar. Då stör inte eventuella bakgrundsljud alla andra. Många upplever att ljudet blir bättre om man använder headset.

Ha din kamera på och försök ha ögonkontakt med den, det vill säga oss övriga deltagare, det är trevligast. Det har stor betydelse särskilt när vi jobbar i grupprum (breakout rooms) i mindre grupper.

Om din uppkoppling är instabil och du ramlar ur mötet: kom bara tyst tillbaka via länken du fått.

”Att inte ha kameran på vid ett digitalt möte är som att dyka upp på jobbet med en pappsäck över huvudet!” Elaine Eksvärd, kommunikationsexpert

Vill du veta mer?

Om du vill veta ännu mer innan vi startar har Zoom mycket information och instruktionsvideos på sin webbplats. Zooms info är på engelska.

Men som jag nämnde inledningsvis: om det strular tar vi det som det kommer – vi fixar det tillsammans.

Välkommen, nu kör vi!

Margareta Ivarsson jobbar live digitalt

 

Margareta Ivarsson jobbar live digitalt

Uppdaterat 2021-07-13

Jag sparar inga kakor

Denna webbplats använder endast funktionella cookies för att visa sidan på bästa sätt för användarna. Ingen statistik samlas in, varken för analys eller i marknadsföringssyfte. Webbplatsens host är Sajtbolaget