Margareta Ivarsson

Resor 

På glaciärvandring i Norge
På glaciärvandring i Norge

Genom åren har jag haft förmånen att få göra många och spännande resor i fler än 60 länder. Det har blivit ett antal möten med människor och djur från alla världens hörn. Syftet med mina resor är att försöka förstå världen vi lever i och dem vi delar den med. Det är därför fokus på och natur, kultur och ett och annat spännande äventyr.

En annan sida hos mig är den som uppskattar naturen och stillheten. Det blir därför många fjällturer, som för mig har en meditativ och energipåfyllande verkan. Varje årstid på fjället har sin charm. Det är därför jag har ett livslångt medlemskap i DNT Gudbrandsdalen, en del av Den Norske Turistforening.

Att resa är att leva och uppleva

Jag har bland annat vandrat på glaciärer på Svalbard, fotvandrat i Laos och Thailand med boende i bergsfolkens hyddor, bussluffat på Island och Irland, tältat bland björnar i Alaska & Kamtjatka, bott hos maorierna på Nya Zeeland, ridit dromedar i Sahara & lärt känna berber i Marocko och besökt de fantastiska Galapagosöarna i segelbåt.

Kurilsjön, Kamtjatka, ryska Fjärran Östern.

Jag har även varit på safari i Östafrika med Serengeti och Ngorongoro, besökt Pantanal & Amazonas i Brasilien, vandrat Inkaleden till Machu Picchu i Peru, bestigit Sydostasiens högsta berg Mount Kinabalu, sett sköldpaddorna lägga ägg på Borneo och känt historiens mörka vingslag över slavhyddorna på Bonaire i Nederländska Antillerna. 

Dessvärre räcker mänsklighetens svarta historia långt fram i nutid: jag har också besökt Killing Fields – där det genomfördes folkmord så sent som 1979 – och Angkor Wat i Kambodja. En annan typ av mörker upplevde jag i Macao, världens största spelhåla, där kasinoverksamheten står för en stor del av statsbudgeten.

Jag hade turen att hinna besöka Burma under den korta tid landet var någorlunda öppet. 2011 kombinerade jag mina natur-, kultur- och vandringsintressen genom att delta i en städexpedition på Mount Everest. Det var en otrolig upplevelse, som lett till att jag fortsatt har kontakt med sherpas och andra nepaleser.

Kamelridning i Mongoliet.
Kamelridning i Mongoliet.

Under 2012 gjorde jag en mycket intressant studieresa; jag lärde mig om traditionell medicin, buddhism och lamor i Tibet och studerade konceptet bruttonationallycka på nära håll i Bhutan. Att lära mig om fårskötsel i Karpaterna, det vargtätaste området i hela Europa, var en ögonöppnare. Några år senare gjorde jag en expedition till häst hos nomaderna i Mongoliet, där vi bodde i traditionella jurtor och välkomnades med drycken jäst stomjölk. Där såg jag även världens enda kvarlevande vildhäst: Przewalskis häst, vilket lett till att jag numera är fodervärd för den vid Nordens Ark

Jag har även haft möjlighet att göra några av barndomens drömresor; till Bajkalsjön i Sibirien, Patagonien & Påskön samt haft närkontakt med pingvinerna på Sydgeorgien och Australiens unika djur. Fantastiska resor i några av jordens mest unika miljöer. Jag känner mig så lyckligt lottad att jag kunnat få uppleva dem. 

Men lika härlig som alla utlandsresor, kan en helgvandring på Hallandsleden vara!

Med DNT Gudbrandsdalen på halländska Hiaklitten.
Med DNT Gudbrandsdalen på halländska Hiaklitten.

Jag har skrivit boken Reseglasögon och föreläst om ett antal av nedanstående resor. 

Ett urval resmål

Fotoalbum med många bilder från olika resor. 

Kungspingviner, Sydgeorgien
Potalapalatset, Lhasa
Påskön
Patagonien

Jag sparar inga kakor

Denna webbplats använder endast funktionella cookies för att visa sidan på bästa sätt för användarna. Ingen statistik samlas in, varken för analys eller i marknadsföringssyfte. Webbplatsens host är Sajtbolaget